"Meidät on jätetty taas oman onnemme nojaan" – koronapassi käyttöön vain vuoden loppuun, tapahtumateollisuus pettyi

2:42
Koronapassi voisi tulla käyttöön jo tällä viikolla – ikärajasta ei vielä päätöstä.

Tapahtumateollisuuden johtaja Kati Kuusisto on suunnattoman pettynyt siihen, että koronapassin käyttö on rajoitettu vain tähän vuoteen.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan lauantaina käyttöönotettavaa koronapassia voisi käyttää vain joulukuun loppuun eli vaivaiset kaksi ja puoli kuukautta.

– Kuulostaa taas siltä, että tapahtuma-ala jätetään taas oman onnensa nojaan koko tämän valtavan kriisin keskellä. Hallituksen olisi pitänyt taata, että koronapassia voi käyttää myös vuonna 2022, toteaa pettynyt Kuusisto.

Kuusiston mukaan vain pitkän tähtäimen suunnitelmalla ala pääsisi vakaassa ja ennustettavassa tilassa elpymään ja palaamaan takaisin kasvun tielle.

Lohi: Perustuslaki määrää keston

MTV Uutiset kysyi vielä sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajalta Markus Lohelta, miksi koronapassi on voimassa vain vuoden loppuna?

– Passi voi olla voimassa vain vuoden loppuun, koska siihen saakka on voimassa koronan vuoksi säädetty poikkeuslaki, perustelee Lohi.

Entä jos pandemia jatkuu ensi vuonnakin ja tarvitaan rajoituksia, millä aikataululla koronapassin voimassaoloaikaa voitaisiin jatkaa ja kuinka kauan sen käsittely kestäisi?

– Koronapassin jatkon käsittely veisi vähemmän aikaa sitten, kun se on jo olemassa. Arvioisin, että se tulisi ottaa käsittelyyn viimeistään joulukuun alussa, jotta sen käyttö jatkuisi saumattomasti vuoden alussa, kuvailee Lohi.

Koronaan ei voi luottaa – hallitukseen pitäisi voida

Tapahtumateollisuuden Kuusisto jatkaa yhä tuohtuneena, että nyt varsin suuren toimialan toimintaa säädellään kuukausi tai kaksi kuukautta kerrallaan.

– Se ei luo sitä yhteiskunnallista vakautta, joka tapahtumien järjestämiseen tarvitaan. Vähänkään suuremman tapahtuman aikajänne on yhdekästä kuukaudesta vuoteen ja sellaisen näkymän me tarvitsemme.

Kuusiston mukaan pari kuukauden suunnitelma ei tuo tarvittavaa vakautta.

– Kuten olemme nähneet, koronaan ei voi luottaa. Tässä kohtaa meidän pitäisi kuitenkin pystyä luottamaan hallitukseen.

Lopuksi Kuusisto ihmettelee lopuksi, että tapahtumien järjestäjät eivät ole saaneet vielä mitään ohjeita myöskään siitä, miten lauantaina voimaan tulevaa koronapassia luetaan, kun sitä käytetään.

Lohen käsityksen mukaan passi voidaan lukea matkapuhelimeen ladattavalla apilla.

– QR-koodin voi lukea kuka vaan ja siinä näkyy ainoastaan passin voimassaolo. Mitään terveystietoja ei paljastu, ruudulle tulee vain teksti kyllä tai ei, Lohi kuvaa. 

Lohi arvelee, että terveysviranomaiset antavat ohjeistuksia mahdolllisesti jo huomenna sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyslautakunta on antanut viimeisen silauksen hallituksen esitykseen.

Juttua korjattu klo 15.33: Tapahtumateollisuuden johtajan sukunimi on Kuusisto, ei Koivisto, kuten jutussa alunperin luki. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja