Ukraina: Venäjä menetti viikossa yli 4 000 sotilasta ja lähes 100 panssarivaunua – Pekka Toveri kertoo, voiko lukuihin luottaa

Ukrainan väitteet Venäjän tappioista ovat lähempänä totuutta kuin Venäjän "absurdit" luvut, arvioi kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

Ukraina väittää Venäjän menettäneen 7.–13. syyskuuta eli viikon aikana arviolta 4 000 sotilasta. Venäjän viikon aikana kärsimiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 93 taistelupanssarivaunua, 107 panssariajoneuvoa ja 222 tykkiä.

Ukrainan armeija julkaisee päivittäin väitteitä Venäjän kärsimistä tappioista.

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan sota-aikana ilmoitettujen tappiolukujen oikeellisuuden arviointi on armeijoille "perinteinen haaste".

– Sodassa vastustajan tappioita suurennellaan ja omia tappioita kaunistellaan. Se tapaa olla normi. Se on aina suuri haaste myös armeijoiden esikunnissa. Jos alkaa tehdä suunnitelmia ilmoitettujen lukujen mukaan, voivat suunnitelmat mennä vähän persiilleen, Toveri sanoo puhelimitse MTV Uutisille.

– Venäläisilmoitukset Ukrainan tappioista ovat olleet absurdeja. Ukrainalla on luvuissa vähän lisää, mutta ilmoitukset ovat lähempänä totuutta kuin venäläisten ilmoitukset, Toveri jatkaa.

Ukrainan joukot tuhosivat venäläistankin Bahmutin maastossa 0:38
Ukrainan julkaisema video, jossa väitysti näkyy Venäjän T-80-taistelupanssarivaunun räjähtäminen Bahmutin alueella. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

"Kohtuullinen kuva"

Toveri kertoo myös itse arvioineensa sekä Ukrainan että Venäjän kärsimiä tappioita. Työvälineenä hän on käyttänyt Oryxia, joka laskee julkisesti saatavilla olevan kuvamateriaalin perusteella molempien osapuolien kärsimiä kalustotappioita.

Oryxin mukaan Venäjä on menettänyt suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen yhteensä 2 313 taistelupanssarivaunua, joista 1 500 on tuhoutunut. Loput ovat vaurioituneet, hylätty tai jääneet Ukrainan käsiin.

Ukraina puolestaan väittää Venäjän menettäneen suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen 4 599 panssarivaunua. Ukraina siis väittää Venäjän menettäneen 2 286 tankkia enemmän kuin mitä Oryx on tappioita havainnut. 

– Kaikesta ei saada kuvamateriaalia. Oryxin lukuihin kun laittaa 30 prosenttia lisää, voidaan olla oikeassa mittakaavassa. Totuus on Oryxin ja Ukrainan puolustusministeriön välillä, mutta kyllä Ukrainan luvuista kohtuullisen kuvan saa Venäjän tappioista, Toveri uskoo.

Kun Oryxin laskemaan Venäjän tankkitappiolukuun lisää 30 prosenttia, päästään 3 007 menetettyyn taistelupanssarivaunuun. Luku on 1 600 tankkia pienempi kuin Ukrainan väite Venäjän vaunutappioista.

Lue myös:

    Uusimmat