Britannia: Venäjän uusi massiivinen puolustusbudjetti paljastaa Putinin sotasuunnitelmien pituuden

Venäjän ensi vuoden budjetti antaa ymmärtää, että Venäjä valmistautuu sotimaan Ukrainassa useita vuosia, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö.

Venäjän valtiovarainministeriön asiakirjojen mukaan maa kasvattaa puolustusbudjettiaan 68 prosentilla ensi vuonna.

Venäjä aikoo käyttää ensi vuonna puolustusmenoihin lähes 10,8 biljoonaa ruplaa eli vajaat 106 miljardia euroa. Summa on noin kuusi prosenttia Venäjän bruttokansantuotteesta.

Puolustusmenot kattavat Venäjän julkisesta kulutuksesta ensi vuonna jopa 30 prosenttia, kirjoittaa brittiministeriö.

Kremlin mukaan puolustusmenojen valtava kasvattaminen on pakollista, koska Venäjää vastaan käydään hybridisotaa.

– On päivänselvää, että tällainen lisäys on tarpeellinen, ehdottoman tarpeellinen, koska olemme mukana hybridisodassa ja jatkamme sotilaallista erikoisoperaatiotamme. Viittaan nyt siis siihen hybridisotaan, jota käydään meitä vastaan, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Virallisen Venäjän käyttämä sanapari "sotilaallinen erikoisoperaatio" tarkoittaa käytännössä Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaa suurhyökkäystä Ukrainaan. Sota on nykymuodossaan jatkunut merkittävästi Venäjän alkuperäisiä suunnitelmia pidempään.

Britannian mukaan on "hyvin todennäköistä", että Venäjän talous kestää budjetin mukaiset puolustusmenot vuonna 2024, mutta vain muun talouden kustannuksella.

– Venäjän puolustusmenojen yksityiskohdat ovat aina salaisia, mutta nämä luvut viittaavat siihen, että Venäjä valmistautuu sotimaan Ukrainassa useita vuosia, Britannian puolustusministeriö arvioi.

Perjantaina Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu antoi kommenteillaan ymmärtää, että Venäjä valmistautuu sodan jatkuvan myös vuonna 2025.

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Tältä näyttää Leopard 2A6 taistelussa – Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video on väitetysti kuvattu Etelä-Ukrainassa. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat