Ukrainan tykistön väitetään tasoittaneen tilit Putinin putkien kanssa – Venäjällä kiehutaan: "Kauniisti sanottuna surullista"

Venäläiset sotakommentaattorit ovat jo hyvän tovin kritisoineet Venäjän armeijan vastatykistötoimintaa ja tykistön ammuspulaa, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan tykistön suorituskyky on Venäjän kanssa samalla tasolla tai jopa parempi, väittää Viron sotilastiedustelun päällikkö, eversti Margo Grosberg maan yleisradioyhtiön haastattelussa

Ukrainan tykistöstä vastaava prikaatinkenraali Serhiy Baranov puolestaan väitti Ukrainan yleisradiolle, että maan joukoilla on nyt yhtä vahva vastatykistö kuin Venäjällä.

Venäläislähteet ovat heinäkuun puolivälistä lukien olleet huolestuneita Venäjän vastatykistön heikkoudesta erityisesti Etelä-Ukrainassa, ISW kertoo.

Jos tykistöväitteet pitävät edes suurin piirtein paikkansa, on kyse merkittävästä edistysaskeleelta Ukrainan kannalta. Vielä viime kesänä yhdysvaltalaislehdet New York Times ja Washington Post uutisoivat, että Ukrainalla on huutava pula tykistöammuksista. Samoihin aikoihin väitettiin, että Ukraina käyttää taistelupanssarivaunuja tykistön korvikkeena.

Nyt venäläiset sotakommentaattorit väittävät, että venäläisjoukkojen täytyy käyttää runsaasti Lancet-kamikaze-droneja ja raskaita raketinheittimiä kompensoidakseen perinteisen tykistön ongelmia. Sekä droneja että raketinheittimiä on kuitenkin käytössä vain rajallisesti.

Yli 600 000 seuraajaa viestipalvelu Telegramissa kerännyt venäläinen sotakommentaattori Military Informant kirjoittaa, että Venäjän puolustusministeriö suunnittelee uusien tykistöprikaatien perustamista. Ydinajatuksena on vastatykistötoiminnan parantaminen.

Samainen sotakommentaattori huomauttaa, että Venäjän vastatykistötoiminta on tällä hetkellä "kauniisti sanottuna surullista". 

Venäjä on kommentaattorin mukaan ryhtynyt käyttämään 207 millisiä tykkejä vastatykistönään, koska Ukrainan saamien 155 millisten tykkien kantama on parempi kuin Venäjän 152-millisten putkien. Syynä Venäjän päätökseen turvautua järeämpiin tykkeihin on puolestaan niiden pidempi kantama.

Venäläiskommentaattori: Dronet eivät korvaa tykkejä

Reilut 400 000 seuraajaa kerännyt Venäjä-mielinen Kotenok Voenkor puolestaan väittää Telegramissa, että tietyillä alueilla Ukrainalla on käytössään "rajattomasti" tykistöä.

– Me (venäläiset) pystymme kauniisti sanottuna ampumaan vaatimattomampia määriä, joskus vain yhdeksän ammusta päivästä, hän kirjoittaa.

Kotenok Voenkorin mukaan vastatykistötoiminnassa on "yhä suuria ongelmia". Kamikaze-dronet eivät kommentaattorin mukaan ole ratkaisu tilanteeseen.

– (Vastatykistötoiminta) vaatii pitkän kantaman tykistöä ja myös se on ongelma.

Lehtitietojen mukaan presidentti Vladimir Putinin on määrä keskustella syyskuun puolivälin tienoilla Vladivostokissa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa tykistöammusten toimittamisesta Venäjälle. Venäjä ei ole vahvistanut tapaamista.

Venäjä yrittää korvata määrää laadulla

Brittiläisen ajatushautomo Royal United Services Instituten (RUSI) mukaan Venäjän tykistön ammusongelmat ja Ukrainan etu vastatykistötoiminnassa pakottaa Venäjän sotimaan toisin kuin sen oma sotaoppi ohjeistaa.

RUSI:n mukaan Venäjä on nyt pyrkinyt parantamaan tykistötulen tarkkuutta kun määrää ei ole halutulla tavalla saatavilla. Venäläisen sotaopin ytimessä on viimeistään toisesta maailmansodasta lähtien ollut tykistö, joka ei ammuksia säästele.

Esimerkiksi Venäjän viime kesän hyökkäystaktiikka Itä-Ukrainassa nojasi niin sanottuun tulijyrä-taktiikkaan. Ensin tykistö lanasi puolustusasemat, jonka jälkeen panssarijoukot työnnettiin eteenpäin.

Sen lisäksi, että Ukrainassa sotivilla venäläisjoukoilla ei nyt yksinkertaisesti ole riittävästi ammuksia käytössään, on sillä myös ollut ongelmia kuljettaa suuria määriä ammuksia eturintamalle, RUSI arvioi. 

Viime kesänä Ukraina tuhosi suuria määriä Venäjän tykistöammusvarastoja Yhdysvaltain lahjoittamilla HIMARS-raketinheittimillä. Tuolloin venäläisten sotakommentaattorien keskuudessa levisi suoranainen HIMARS-hysteria.

Venäjän tykistöiskut kärsivät myös kaluston, erityisesti piippujen, kulumisesta. RUSI:n mukaan Venäjä yrittääkin lisätä laserohjattujen ammusten ja Lancet-dronejen tuotantoa, jotta se ei olisi niin riippuvainen massiivisista tykistökeskityksistä.

Ajatushautomo ISW puolestaan muistuttaa, että myös puolustussodankäynnissä Venäjän sotaoppi nojaa raskaasti tykistön käyttöön. Venäjällä on kuitenkin vain rajalliset mahdollisuudet kouluttaa tarkemman tykkitulen oppia sotilailleen, ISW huomauttaa.

Video tallensi hetken: Kaksi venäläiskopteria epäonnistuu Ukrainan dronen alasampumisessa 0:55
Ukrainan sotilastiedustelu väittää julkaisemallaan videolla näkyvän, miten kaksi Venäjän taisteluhelikopteria ei onnistu Ukrainan dronen pudottamisessa. Videon kuvausaikaa ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat