Britannian puolustusministeri sanoi maan harkitsevan sotilaiden lähettämistä Ukrainaan – pääministeri riensi korjaamaan viestiä

Britannian uusi puolustusministeri Grant Shapps kertoi käyneensä keskusteluja maansa armeijan johtajien kanssa brittijoukkojen lähettämisestä Ukrainaan koulutustehtäviin. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian. Pääministeri kuitenkin pehmitti viestiä välittömästi.

Shappsin mukaan brittijoukkojen lähettämistä Ukrainaan harkitaan muun muassa siksi, että silloin Nato-maiden sotilastukikohtia tarvittaisiin vähemmän ukrainalaisjoukkojen kouluttamiseen.

Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunak riensi kuitenkin vain tunteja uutisen julkitulon jälkeen korjaamaan, että maalla ei ole välittömiä suunnitelmia toimittajaa sotilaskouluttajia Ukrainaan. 

"Mahdollista tulevaisuudessa"

Britannia liittolaisineen on välttäneet virallista läsnäoloa Ukrainassa vähentääkseen riskiä joutua suoraan konfliktiin Venäjän kanssa.

– Mitä puolustusministeri sanoi on se, että se voi olla mahdollista meille tulevaisuudessa tehdä jotain koulutusta Ukrainassa, Sunak sanoi.

Hän kuitenkin painotti kyseessä olevan pitkän aikavälin näkymä.

Ukrainan sotilaita on koulutettu jo pidemmän aikaa Nato-maissa. Länsimaat ovat kouluttaneet Britannian puolustusministeriön mukaan yhteensä noin 26 500 ukrainalaissotilasta.

Myös suomalaissotilaita on osallistunut ukrainalaistaistelijoiden kouluttamiseen. Tunnetuin koulutusohjelmista koski niin sanottuja länsiprikaateja, joita on kuvailtu Ukrainan kesäkuussa alkaneen vastahyökkäyksen keihäänkärjiksi.

Sai Venäjän jyrisemään

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajan, entisen presidentin Dmitri Medvedevin mukaan brittisotilaista tulee laillinen kohde, jos niitä lähetetään koulutustehtäviin Ukrainaan. 

Medvedev kommentoi asiaa Telegramissa. 

– Heidät tuhotaan armottomasti. Eikä enää palkkasotureina vaan Naton asiantuntijoina, Medvedev kirjoitti. 

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Tältä näyttää Leopard 2A6 taistelussa – Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video on väitetysti kuvattu Etelä-Ukrainassa. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Juttua ja otsikkoa päivitetty 1.10. kello 18.48 kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat