Ukrainan tarkka-ampujat NYT:lle: "Ei videota, ei tappoa" – tältä heidän laukauksensa näyttävät kameran läpi

Venäläissotilaat joutuvat Ukrainan tarkka-ampujien tähtäimeen Bahmutissa 0:55
Ukrainan julkaisemalla videolla väitetysti näkyy, miten venäläissotilaat joutuvat ukrainalaisen tarkka-ampujan tähtäimeen Bahmutin alueella. Ukrainan armeijan elokuussa julkaiseman videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Dronet ja lämpökamerat ovat tehneet tarkka-ampujien elämästä vaikeampaa kuin mitä se on ollut aiemmissa sodissa.

Modernin teknologian tuomista haasteista huolimatta sen enempää Ukraina kuin Venäjäkään ei ole luopunut kiikaritähtäimen läpi taistelukenttää katsovista erikoisjoukoista.

– Ihmiset toisella puolella eivät ehkä halua olla täällä, mutta he ovat täällä. On luonnotonta tappaa joku, mutta se on meidän työmme, sanoo nimimerkkiä Raptor käyttävä tarkka-ampuja yhdysvaltalaislehti The New York Timesille (NYT).

NYT:n toimittajat viettivät viikon Ukrainan tarkka-ampujaryhmän kanssa Etelä-Ukrainassa.

Tarkka-ampujien menestystä on usein tapana mitata vahvistetuilla tapoilla. Mittaustapa on myös suomalaisten suosiossa, sillä tappolistan kärjessä on tunnetusti Simo Häyhä, jonka kerrotaan ampuneen talvisodassa yli 500 venäläistä kolmessa kuukaudessa ennen haavoittumistaan.

– Meillä on sanonta: Ei videota, ei tappoa, sanoo tarkka-ampujaryhmän komentaja NYT:lle.

Tarkka-ampujille liipaisimen vetäminen on kuitenkin vain pieni osa työtä. Muihin tehtäviin lukeutuu muun muassa tiedustelu, rynnäköivän jalkaväen tukeminen ja kohteiden etsiminen esimerkiksi tykistölle.

"Monet pelkäävät tarkka-ampujaksi ryhtymistä"

Lämpökamerat ovat myrkkyä tarkka-ampujille, sillä vaikka ampuma-asema olisi kuinka hyvin piilotettu silmiltä, on siellä piilossa olevan sotilaan ruumiinlämmön piilottaminen usein mahdotonta. Tämäkin ongelma voidaan kiertää, mutta NYT:n mukaan sen mahdollistavat varusteet ovat kortilla.

Tarkka-ampujat eivät suinkaan ammu kaikkea, minkä he havaitsevat. Kohteen arvon on oltava riskiä suurempi. Upseerit, panssarintorjuntaohjussotilaat ja vastapuolen tarkka-ampujat ovat hyviä kohteita, rivisotilaat eivät niinkään.

– Monet pelkäävät tarkka-ampujaksi ryhtymistä, koska ajatellaan, että he ovat vihollisen ykköskohteita, tarkka-ampujaksi kouluttautuva Volodymyr sanoi.

– Venäjällä on joitain hyviä tarkka-ampujia. Vähän, mutta kuitenkin. Koskaan ei saa aliarvioida vihollista, nimimerkkiä Marik käyttävä tarkka-ampujapuolestaan toteaa.

Marikin mukaan hänen tarkka-ampujaryhmänsä onnistui kerran tappamaan ryhmän Venäjän tarkka-ampujia tykistön avustuksella. Tykkituli tilattiin, koska haluttiin varmistaa, ettei yksikään vastapuolen tarkka-ampuja pääse karkuun.

– Näimme heidät todennäköisesti sattumalta, Marik sanoo.

Ukrainan tarkka-ampujat antoivat harvinaisen haastattelun CNN:lle – "Jopa poikani tietää, kuka vihollinen on" 2:33
Ukrainan tarkka-ampujat antoivat toukokuussa haastattelun CNN:lle – "Jopa poikani tietää, kuka vihollinen on".

Lue myös:

    Uusimmat