"Todistamme Krimin taistelun alkua" – ex-brittiministeriltä kova ennustus Ukrainasta

Ukrainan ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohtaan tallentui silminnäkijän videolle 0:15
Ukrainan ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohtaan tallentui silminnäkijän videolle

"Ukraina on voittamassa, nyt on aika saattaa työ maaliin."

Näin kirjoittaa Britannian entinen puolustusministeri Ben Wallace Telegraph-lehden kolumnissaan.

Elokuun lopussa virasta väistynyt Wallace tunnetaan Ukrainan vahvana tukijana. 

Wallace näkee, että Ukrainan joukot ovat kehittyneet kesän aikana esimerkiksi taktiikan osalta ja Ukraina on käyttänyt lännen toimittamia aseita parhaan kykynsä mukaan. 

Hänen mukaansa Ukraina etenee hitaasti, mutta varmasti Venäjän puolustuksen lävitse. 

– Joskus jaardi jaardilta, joskus kylä kylältä. Ukrainalla on momentum ja se puskee eteenpäin. Meillä on mahdollisuus auttaa lopettamaan tämä (sota). Venäjän armeija on murenemassa, ex-ministeri kirjoittaa. 

– Ukraina on oppinut uusia taktiikoita kauhistuttavien miinakenttien ylittämiseksi, ja Storm Shadow -iskut tuhoavat Venäjän päämajoja, Wallace sanoo. 

Storm Shadow on brittiläinen pitkän kantaman ohjus, jollaisella Ukraina iski syyskuussa Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaan Krimillä. Ukraina on väittänyt tappaneensa iskussa kymmeniä upseereja.

– Todistamme Krimin taistelun alkua, Wallace kirjoittaa. 

"Putinilla enää kaksi oljenkortta"

Wallacen pääviesti kolumnissaan on se, että lännen pitää antaa Ukrainalle avaimet voittoon tarvittavan aseellisen tuen avulla. 

– Aivan kuten inhimilliset tunteet ajavat Ukrainaa menestykseen, se on myös (Vladimir) Putinin ja hänen rikollisen hallintonsa väistämätön puute. Romantiikka, ego ja kosto ajoivat Putinin hyökkäämään Ukrainan, ja ne johtavat myös hänen tuhoonsa, Wallace sivaltaa. 

Ex-ministeri sanoo, että Putinilla on jäljellä enää kaksi oljenkortta: sodan pitkittäminen ja kansainvälisen yhteisön jakaminen. 

– Britannia voi tehdä jotain kummankin asian eteen. Meidän pitää auttaa Ukrainaa säilyttämään momentuminsa, joka vaatii lisää ammuksia, ATACMS-ohjuksia ja Storm Shadowseja. Ja paras tapa pitää kansainvälinen yhteisö yhdessä on osoittaa menestystä. 

Wallace antaa myös neuvon lännelle, jonka yhtenäisyydessä on ollut havaittavissa rakoilua. 

– Ukraina asettaa suunnan meidän turvallisuudellemme vuosien ajaksi, Wallace painotti. 

Britannian tuki vaikuttaa jatkossakin olevan vankkumatonta. Tuore puolustusministeri Grant Shapps kertoi käyneensä keskusteluja maansa armeijan johtajien kanssa brittijoukkojen lähettämisestä Ukrainaan – vaikkakin koulutustehtäviin.

Wallacen kovasta suitsutuksesta huolimatta Ukrainan kohta nelikuukautinen vastahyökkäys ei ole tuottanut toistaiseksi merkittävää läpimurtoa Venäjän puolustuslinjaa vastaan. Kesän aikana Ukraina on tosin lisännyt lennokki-iskuja Venäjän maaperällä sekä kiihdyttänyt merkittävästi iskuja miehitetyllä Krimin niemimaalle. 

Lue myös:

    Uusimmat