Mediat: Venäjän turvallisuuspalvelun vuotaja vertaa maansa tilannetta Natsi-Saksan tuhoutumiseen – "Sodasta tulee täydellinen katastrofi"

Periikö yksi heistä vallan Venäjällä? Näihin miehiin Putin luottaa yli muiden 3:04
Periikö joku heistä vallan? Näihin viiteen mieheen Putin on luottanut kuin kallioon.

Väitetysti FSB -turvallisuuspalvelun perjantaina vuodetun raportin mukaan Venäjän sotatoimet Ukrainassa eivät olisi lähelläkään onnistumista. Asiasta uutisoivat muun muassa The Times ja Daily Mail.

Yli 2 000 sanan mittaisen FSB:n raportin on väitetysti vuotanut turvallisuuspalvelun analyytikko tai joukko analyytikkoja.

Raportin julkaisi Facebookissa venäläinen ihmisoikeusaktivisti Vladimir Osechkin, joka ylläpitää myös korruptionvastaista Gulagu.net -verkkosivua.

Daily Mailin uutisen mukaan raportti on näytetty Bellingcatille, joka on tutkijoiden ja kansalaisjournalistien kansainvälinen verkosto.

Bellingcatin Venäjän turvallisuuspalveluihin erikoistunut tutkija on näyttänyt raporttia FSB:n kontakteilleen. He ovat varmoja, että raportti on heidän FSB-kollegansa kirjoittama.

Vuotaja vertaa Vladimir Putinin sotatoimia Ukrainassa Natsi-Saksan toisen maailmansodan loppuvaiheilla tekemiin virheisiin, jotka johtivat lopulta Adolf Hitlerin joukkojen häviöön.

– Sodasta tulee täydellinen katastrofi, lähde tiivistää.

Raportissa todetaan, että ukrainalaiset ovat onnistuneet puolustautumaan tavalla, joka on yllättänyt venäläiset ja etenkin itsensä Putinin.

Analyytikko arvioi, että venäläisjoukkojen tappiot saattavat todellisuudessa olla jo yli 10 000:n, kun Kremlin virallisten lukujen mukaan kaatuneita olisi hieman alle 500.

Venäläishallinto olisi vuotajan mukaan menettänyt yhteyden useaan divisioonaan Ukrainassa, jonka takia kaatuneiden määristä ei saada tarkkaa tietoa.

FSB:tä syytetään epäonnistumisista

Vuotajan mukaan Venäjän turvallisuuspalvelua syytetään Ukrainan ”operaation” epäonnistumisista. 

Raportin mukaan on hyvin pieni todennäköisyys sille, että Putin selviytyisi Ukrainan sodasta voittajana. Yleisesti ottaen Venäjällä ei ole todellista ulospääsyä tilanteesta.

Vuotajan mukaan FSB:n työntekijöitä on ohjeistettu analysoimaan Lännen asettamien pakotteiden vaikutuksia Venäjälle.

– Analyysit pitää laatia siten, että Venäjä vaikuttaa voittajalta, muutoin työnlaatusi kyseenalaistetaan.

Tshetseenijohtaja turhautunut

Vuodossa kerrotaan, että yleensä Putinin vankkoihin tukijoihin kuuluva tsetseenijohtaja Ramzan Kadyrov olisi erittäin turhautunut Moskovan suuntaan, kun hänen johtamansa iskujoukko epäonnistui ja tuhoutui Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tappamiseen tähdänneessä operaatiossa.

Raportin perusteella edes Zelenskyin murha ei takaisi Venäjälle Ukrainan valtaamisen onnistumista.

– Ukrainan pienemmälläkin vastustuksella tarvitsisimme yli 500 000 ihmistä, eikä tähän ole laskettu vielä huoltoon ja logistiikkaan tarvittavia henkilöitä, raportissa todetaan.

Raportin kirjoittajan arvion mukaan on myös mahdollista, että Putin tekisi ydinaseiskun länttä vastaan.

Lisäksi Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR etsisi kuumeisesti todisteita Ukrainan rakentamista ydinaseista, jolla saataisiin oikeutus ehkäisevään iskuun.

Sodan tämänhetkinen takaraja kesäkuussa

Vuodossa väitetään, että venäläisjoukot ovat asettaneet tulevan kesäkuun sodan ja Ukrainan valtaamisen väliaikaiseksi takarajaksi. Vuotaja tai vuotajat eivät kuitenkaan usko, että venäläiset kestävät niinkään pitkälle.

– Meillä on kesäkuussa ehdollinen takaraja. Ehdollinen siksi, ettei meillä ole enää talousjärjestelmää jäljellä tuolloin, raportissa todetaan Daily Mailin mukaan.

– Yleisesti ottaen tuleva viikko on käännekohta puoleen tai toiseen, sillä tilanne ei voi jatkua näin ylijännittyneenä.


Juttua muokattu 8.3.2022 kello 12.15: Täsmennetty  Bellingcat ja FSB -kappaletta, jossa Bellingcatin asiantuntija varmisti raportin aitoutta FSB:n lähteiltään. Muokattu juttua kello 15.28, täydennetty juttuun vuotajan sitaatti, joka on mainittu myös jutun otsikossa.

Lue myös:

    Uusimmat