Matti Nykänen sai "höyhenen" toivotun näköispatsaan sijasta – Vieno-äiti: "Täytyy sulatella tätä vielä"

1:07
Näin Matti Nykäsen muistomerkki paljastettiin Jyväskylässä.

Mäkihyppääjä Matti Nykäselle nousi Jyväskylään muistomerkki. Kiistelty muistomerkki ei saanut suuresti kiitosta Nykäsen lähipiiristä.

Sadat ihmiset seurasivat Jyväskylässä moninkertaisen olympiavoittajan, mäkilegenda Matti Nykäsen uuden muistomerkin julkistamista.

Nykänen muistetaan legendaarisena mäkikotkana, mutta myös railakkaasta elämäntyylistä. Jyväskyläläiset muistavat miestä lämmöllä.

– Elämä heitteli häntä, mutta hänellä oli kuitenkin selkeät tavoitteet, joihin hän myös aina pääsi, muistelee Pirjo Ruuskanen.

– Hieno mies. Oikein ystävällinen ja mukava kaveri, kuvailee Nykäsen naapurissakin asunut Hannu Hänninen.

Muistomerkki oli kiistelty jo suunnitteluvaiheessa

Muistomerkkiä alettiin työstää Jyväskylään keväällä 2019 pian Nykäsen kuoleman jälkeen. Jyväskylän kaupunki valitsi palkitun Kaarina Kaikkosen käsialaa olevan Höyhen-teoksen syksyllä 2020.

Kaikkosen Höyhen-teoksessa teräksiset sukset mukailevat mäkihyppyrin kaarta muodostaen ladun, jonka huipulla on Nykäsen ensimmäisiä suksia muistuttava sininen pari. Kaikkosen mukaan siniset sukset muistuttavat myös Nykäsen viimeisestä hypystä.

Monet jyväskyläläiset ja Nykäsen omaiset olisivat kuitenkin toivoneet mäkilegendalle näköispatsasta. Omaisten mukaan näköispatsasta olisi toivonut myös Matti itse.

– Täytyy sulatella tätä vielä ja ajatella ja miettiä. Aika vaikuttavahan se oli, Matin äiti Vieno Nykänen kommentoi julkistamistilaisuudessa.

Muistomerkkiä täydennettiin Matti Nykäsen kasvoilla

MTV:n haastattelemat jyväskyläläiset ovat kääntyneet nykyisen teoksen kannalle sen nähtyään, vaikka ensin sitä epäilivätkin.

– Ensin olin vähän epäileväinen, mutta täytyy todeta, että oikein hieno on, Hannu Hänninen sanoo.

Teoksen takana oleva Kaikkonen pitää Höyhentä myös moniuloitteisempana kuin näköispatsasta. Jokaiseen teoksen sukseen on muun muassa kaiverrettu erillinen muisto Nykäsen ansaitsemista mitalista.

– Halusin tehdä enemmän tällaista, missä on monia symboleja, monia tasoja ja monia mahdollisuuksia katsojalle tulkita, Kaikkonen kertoo.

Kritiikkiin ja lisätoiveisiin vastattiin lopulta kaivertamalla muistomerkin jalustaan nuoren Matti Nykäsen kasvot kullattujen olympiarenkaiden viereen.

Hippoksen urheilupuistoon Köyhälammen rannalle nousseen muistomerkin hinnaksi muodostui 140 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja