Mainos

Matkavakuutusasiat yhä auki avaruusmatkailussa

Virgin Galacticin kaupalliselle avaruusmatkalle lähtevä asiakas lentää avaruuteen omalla vastuullaan. Avaruuslentoja Suomessa jälleenmyyvän matkatoimisto Arean tuotesuunnittelija Teppo Viiperi kertoo, että avaruusmatkavakuutuksista on neuvoteltu vakuutusyhtiö Pohjolan kanssa.

- Pohjolassa vielä pohditaan sitä, minkälainen extreme-matkavakuutus tässä tuli kyseeseen. Asia on yhä auki, Viiperi sanoo.

Matkaaja allekirjoittaa sopimuksen Virgin Galacticin kanssa, jossa hän sitoutuu lähtemään matkalle omalla riskillä. Tähän mennessä 315 ihmistä on sopimuksen allekirjoittanut, heidän joukossaan yksi suomalainen.

Viiperi ei suostu kertomaan mitään yksityiskohtia suomalaisesta avaruusmatkailijasta, joka on ilmoittanut, ettei halua tietojaan julkisuuteen. Henkilön sukupuoli ja matkustamisajankohta säilyvät siis salaisuutena.

- Salassapitosäännökset ovat tässä asiassa hyvin tiukat eli hänen toivettaan pysyä tuntemattomana on kunnioitettava, Viiperi painottaa.

Toistaiseksi vain yksi suomalainen on hankkinut tyyriin matkan. Viiperi arvelee, että suomalaiset ovat kyllä innostuneita avaruusmatkailusta, mutta moni säikähtää matkan kovaa, noin 140 000 euron hintaa.

- Uskon, että myös suomalaiset tulevat matkaamaan avaruuteen yhä enemmän siinä vaiheessa, kun matkojen hinta tulee alaspäin. Suunnitelmissa on, että ensimmäisten kymmenen vuoden aikana avaruusmatkalle vietäisiin 50 000 ihmistä. Lentoja olisi tarkoitus tehdä muutama päivässä. Sitä mukaa kun avaruusmatkailu yleistyy, tulee hinta myös putoamaan, Viiperi arvioi.

Viisi minuuttia painottomassa tilassa

Matkustajalennot New Mexicosta avaruuteen on määrä aloittaa ensi vuonna. Matkalle pääsee periaatteessa kuka tahansa terve, yli 16-vuotias henkilö.

- Aiemmin luultiin että avaruuteen matkaavan täytyy olla suurin piirtein supermies, mutta se ei pidä paikkaansa eli ihan normaali, terve henkilö pääsee mukaan. Vaikka asiakas olisi käynyt läpi sydänleikkauksen kymmenen vuotta sitten, voi hän lähteä matkalle, mikäli terveysongelmia ei ole, sanoo Viiperi.

Matkailijoille suorittavat terveystarkastuksen Virgin Galacticin omat lääkärit. Myös asiakkaan oma lääkäri voi tehdä tarkastuksen ja konsultoida Virginin lääkäreitä, kertoo Viiperi.

Reilun kahden tunnin pituista avaruuslentoa edeltää kolmen päivän koulutus avaruuskeskuksessa, joko Spaceport Americassa New Mexicossa tai Spaceport Swedenissä Kiirunassa.

- Rahat saa takaisin, jos asiakkaalla ilmenee terveysongelmia koulutuksen aikana, Viiperi sanoo.

Itse matkalla emoalus Eve nostaa avaruusaluksen 16 kilometrin korkeuteen. Saavutetussa korkeudessa alus irrotetaan emoaluksesta, sen moottorit käynnistetään ja se nousee noin 90 sekunnissa 110-115 kilometrin korkeuteen. Seuraavan viiden minuutin aikana matkustajat ovat painottomassa tilassa ja he voivat tutkailla avaruusmaisemia. Lennolla on mukana kaksi pilottia ja kuusi matkustajaa.Alus laskeutuu kiitoradalle tavallisen lentokoneen tavoin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.