Mainos

Matkaajan hoitoon pääsy EU-maissa helpottumassa

EU haluaa parantaa kansalaistensa mahdollisuuksia päästä terveydenhoitoon muuallakin kuin kotimaassa.

Vaikka potilaan on mahdollista saada EU-maissa hoitoa pelkällä Kela-kortilla, harva kuitenkaan tekee sen. Selvitysten mukaan suuri osa EU-kansalaisista ei tiedä tästä oikeudestaan.

EU:n komissio antoi tänään uuden direktiiviehdotuksen, jonka tarkoituksena on yhtenäistää sääntöjä, joiden perusteella kansalaiset voivat päästä hoitoon muissa EU maissa. Direktiivin on myös tarkoitus parantaa kansalaisten tietoutta heidän oikeuksistaan.

Pelkkä Kela-kortti riittää

Yleensä suomalainen matkaaja turvautuu omaan matkavakuutukseensa, ja ohjautuu yksityisille terveysasemille julkisten sairaaloiden sijaan.

Näin toimi myös Johanna Norblad. Hän joutui lasketteluonnettomuuteen helmikuussa Itävallassa. Apua hän sai paikallisesta lääkäristä, ja matkavakuutus korvasi kulut. Pelkän Kela-kortin kanssa hän ei uskaltautuisi reissuun lähtemään.

- Olin kyllä ihan tyytyväinen hoidon laatuun. Jouduin odottamaan aika kauan, mutta sitten kun pääsin hoitoon, niin ihan hyvä oli.

Selvyyttä sekaviin käytäntöihin

Kansalaisten oikeudet päästä hoitoon toisessa EU-maassa säilyvät ennallaan jatkossakin. Direktiivillä halutaan lähinnä selkeyttää asiaa.

Jäsenmaiden yhtenäiset käytännöt hyödyttävät myös kansalaisia. Tulevaisuudessa esimerkiksi EU:n laajuisista osaamiskeskuksista saadaan tietoa potilaiden harvinaisiin sairauksiin.

Direktiivi on vielä hyväksyttävä EU:n parlamentissa ja jäsenmaissa, ennen kuin se tulee voimaan. Hyväksymisen jälkeen jokainen jäsenmaa määrittelee oman hoitonsa laatutason ja korvausperusteet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.