Mainos

Masennushoitojen omavastuuosuudet eri planeetoilta – tuhansia turhaan eläkkeelle

Masennuslääkkeiden käyttäminen on kohtuullisen edullista. Viiden Suomessa yleisimmin käytössä olevan masennuslääkkeen vuosittainen omavastuuosuus jää muutamaan kymppiin.

– Hinnat toki vaihtelevat hieman valmisteesta ja vaikuttavasta aineesta riippuen, mutta 40 euroa on hyvä arvio yleisimpien masennuslääkkeiden omavastuukustannukseksi, sanoo tietopalvelupäällikkö Saara Venelempi Yliopiston Apteekista.

Tämä tarkoittaa 42 prosenttia lääkkeen kokonaishinnasta. Helmikuusta alkaen korvausprosentti pienenee 35 prosenttiin.

Psykologiliitto: Huutava vääryys

Huomenta Suomen uutisissa nuorten eläköitymisestä puhunut Psykologiliiton puheenjohtaja ihmettelee omavastuuosuuksien eroja.

– Lääkityksen kohdalla omavastuuosuudet ovat matalia. Ne saattaa olla vain 40–50 euroa vuodessa. Mutta se, että psykoterapian osalta omavastuuosuudet ovat 1000 euroa tai 2000 euroa, niin sehän on huutava vääryys, puheenjohtaja Tuomo Tikkanen sanoo.

Nykyinen Kela-korvauksen taso on alle 26-vuotiaiden osalta 52–60 euroa käynniltä ja tämän iän ylittäneillä 37–45 euroa. Korvaus ei ole prosenttikorvaus, joten korvauksen tasoon ei vaikuta terapiakäynnin kokonaishinta.

Potilaan maksettavaksi saattaa jäädä tuhansia euroja. Esimerkiksi Kymmenen uutisissa esiintyneen Timon tapauksessa summa on vuositasolla 4000 euroa.

Käypä hoito -suositusten mukaan keskivaikea ja lievä masennustila saattavat parantua pelkällä psykoterapialla, mutta usein tarvitaan myös lääkettä. Kun masennus on vaikea tai psykoottinen, hoidon kulmakivenä on lääkitys, jota voidaan täydentää psykoterapialla.

"Kyseessä tuhansien ihmisten eläköityminen"

Täydentää toki voidaan, mutta Psykologiliiton mukaan eniten kuntoutusta tarvitsevilla ei ole varaa siihen. Seuraus on karu.

– Kunnollisten omavastuuosuuksien avulla, en usko, että liioittelen jos sanon, että tuhansien henkilöiden ennenaikainen eläkkeelle siirtyminen voidaan välttää. Tuhansien ihmisten vuodessa, Tikkanen korostaa.

Nuorten työkyvyttömyyseläköityminen on yli kaksinkertaistunut tämän vuosituhannen aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.