Mascarpone-kaurakeksikakku ja muut makoisat kauraherkut

Kaura on erinomainen kuidun lähde ja sopii moniin maistuviin leivonnaisiin. Herkuttele siis kaurapitoisilla herkuilla hyvillä mielin!

Perinteiset kaurakeksit ovat monille tuttu herkku lapsuudesta. Kaurakekseistä voi kuitenkin nautiskella vielä aikuisiälläkin. Anna kekseille uusi säväys esimerkiksi mustikalla tai kuivatuilla hedelmillä.

Kaurasta syntyy myös upea mascarpone-kaurakeksikakku, jonka voit valmistaa vaikkapa tulevan äitienpäivän kunniaksi. Kaurakeksikakku sopii mainiosti myös juhlavaan pääsiäispöytään.

Kokeile myös näyttävää kaura-lakkatrifleeta sekä kuitusuklaata ja suklaakeksejä.

Kaura-lakkatrifle

Leivo pääsiäiseksi ihana kaurainen jälkiruokaleivos. Triffle on jälkiruokakakku, joka kootaan annosmaljaan. Voit tehdä herkun yhteen isoon annosmaljaan tai useampaan pienempään.

6:lle

Pohjalle:
½ pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinasta leivottujen keksitikkujen palasia

Väliin:
noin 4 dl lakkoja
(2 rkl lakkalikööriä)

Välikerrosvaahto:
1 tlk kevyt kuohukermaa (2½ dl, Flora 20 %)
3 dl Myllyn Paras Kauramannapuuroa
1 dl mantelilastuja
1 rkl vaniljasokeria
2-3 rkl tummaa sokeria

Päälle:
lakkoja
sitruunamelissan lehtiä
mantelilastuja
½ pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinasta leivottuja tikkuja

Sulata Kauramurotaikina-paketissa olevat kaksi levyä ja leikkaa kumpikin levy ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Pyöritä suikaleet tangoiksi, niihin saa jäädä hieman kierrettä. Paista pitkät suikaleet sellaisenaan leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa 7–9 minuuttia.

Pätki osa tikuista annosmaljojen tai juomalasien pohjalle. Laita päälle kerros lakkoja. Valmista Kauramannapuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää puuroon mantelilastut ja sokerit, jäähdytä.

Vatkaa sillä aikaa kerma erikseen vaahdoksi. Lisää 3 dl:aan jäähtynyttä puuroa kermavaahto varovasti sekoittaen. Jaa vaahtoa annoskulhoihin marjasurvoksen päälle. Koristele marjoin sekä keksitikuin.

Vinkki: Mausta lakat liköörillä, niin saat lisää makua.

Kuitusuklaa ja Suklaakeksit

Kuitusuklaapallot ovat mukavia pikkuherkkuja, joihin ei tarvita uunia. Oiva vaihtoehto suklaan nälkään! Samasta ohjeesta voit tehdä myös suklaakeksejä, katso vinkki ohjeen lopussa!

Noin 30 kpl

100 g tummaa suklaata sulatettuna
1 banaani
3 dl Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita
1 dl rusinoita
1 rkl mehua (rommia)

Pinnalle:
Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita
kookoshiutaleita

Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Hienonna banaani haarukalla. Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään kiinteäksi seokseksi. Ota taikinasta nokareita pieniin karkkivuokiin tai pyörittele taikinasta käsin pieniä palloja ja kierittele ne lautasella Pikakaura+Kuitu + kookoshiutale -seoksessa. Säilytä jääkaapissa.

Suklaakeksit

noin 30 kpl

Lisää Kuitusuklaa -ohjeeseen 50 g voita, noin. ½ dl sokeria ja 1 tl leivinjauhetta. Ota taikinasta pikkulusikalla matalia nokareita uunipellille ja paista niitä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.

Mascarpone-kaurakeksikakku

Leivo äidille tai kevään juhlien sankarille vastustamaton kakku kätevästä Kauramurotaikinasta. Täytteitä vaihtelemalla, saat juuri mieleisesi kakun.

Noin 14 annosta

Valmistusaika: 1 tunti

Pohjat:
2 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (2 x 400 g)

Vaahto:
2½ dl vaahtoutuvaa kermaa tai vaniljakastiketta
2 tlk mascarponejuustoa 500 g (toinen tölkki voi olla rahkaa)
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kermalikööriä (esim. Bailey's)

Kostutus:
noin 2 dl vahvaa kahvijuomaa
3 rkl kermalikööriä (esim. Bailey's)

Täyte:
3 dl mansikkasurvosta
2 dl raparperihilloa

koristeeksi mansikoita ja sitruunamelissan lehtiä

Kauli sulaneen taikinapaketin jokaisesta levyistä iso pyöreä levy (halkaisija 25-28 cm) leivinpaperin päällä. Paista kutakin pohjalevyä 200-asteisen uunin keskitasolla 7–10 minuuttia. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma tai vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen eli hieman pehmennyt tuorejuusto (ja rahka). Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja liköörillä.

Kokoa torttu tarjoiluastialle. Yhdistä kahvi ja kermalikööri. Kostuta alimmainen torttupohja kahviseoksella. Levitä päälle puolet mansikkasurvoksesta ja sen päälle täytevaahtoa. Aseta toinen keksilevy päälle, kostuta ja levitä päälle raparperihillo ja vaahtoa. Kostuta kolmas pohja ja laita loput mansikkasurvoksesta sekä vaahto.

Levitä kakun päälle vaahtoa ja koristele mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

VINKKI: Käytä täytevaahdon tilalla jäätelöä, jonka maustat liköörillä. Säilytä tällöin pakastimessa ennen tarjoilua. Siirrä jäätelökakku tarjolle ja anna pehmetä puoli tuntia ennen tarjoilua.

Mustikka-kaurakeksit

Iki-ihaniin kaurakekseihin sopivat myös kotimaiset kuivat mustikat. Kokeile myös kuivatuilla gojimarjoilla, karpaloilla, tyrnillä tai hedelmäpaloilla.

Iso kaurahiutale valmistetaan kokonaisista leikkaamattomista kauranjyvistä, jotka esikypsytetään ja litistetään hiutaleiksi

30-40 kpl

125 g sulatettua margariinia
1 dl kuivattuja mustikoita (Biokia 1 pss, 50 g)
1 dl sokeria
4 dl Myllyn Paras Iso (tai tavallisia) Kaurahiutaleita
¾ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 tl soodaa
¾ dl kevytkermaa (laktoositon käy) tai kaurakermaa

Sekoita kuivat aineet sulatettuun rasvaan ohjeen järjestyksessä. Sekoita sooda kermaan ja lisää seos taikinaan. Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita uunipellille ja painele ne tasaisiksi. Paista 200-asteisessa uunissa 5–8 min.

Vinkki: Kokeile myös kuivatuilla gojimarjoilla, karpaloilla, tyrnillä tai hedelmäpaloilla.

Kaura-hedelmäpalakeksit

Iki-ihanat kaurakeksit ovat koko perheen suosikkeja lastenlapsista isovanhempiin.

Kaura antaa kekseille täyteläisen maun, jota on vaikea saada aikaan millään muulla kuin suomalaisilla kaurahiutaleilla. Uusia makuvivahteita kaurakekseihin tuovat raikkaat hedelmäpalat. Keksit onnistuvat hyvin myös perinteisillä rusinoilla.

30-40 kpl

125 g sulatettua voita tai margariinia
1½ dl sokeria tai hunajaa
4½ dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita
1 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 dl kuivattuja pieniä mangokuutioita
1 dl kuivattuja pieniä papaijakuutioita
1 tl soodaa
½ dl kevytkermaa

Sekoita kuivat aineet sulatettuun rasvaan ohjeen järjestyksessä. Sekoita sooda kermaan ja lisää se lopuksi taikinaan. Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita uunipellille ja painele ne tasaisiksi. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.

Vinkki: Perinteisiä kaurakeksejä saat jättämällä pienet hedelmäkuutiot pois kokonaan. Voit myös laittaa tilalle rusinoita.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Petra Kiiski /MTV3

Lue myös:

    Uusimmat