Mainos

Mars-luotaimeen ei vieläkään yhteyttä

Marsiin laskeutunut tutkimusalus Mars Polar Lander ei ole antanut yön aikana yhteyssignaalia maahan. Aluksen odotettiin laskeutuvan Marsin pinnalle eilen kello 22:n jälkeen.

Luotaimen uskotaan kuitenkin laskeutuneen suunnitelmien mukaisesti eilen illalla. Yhdysvaltain avaruushallinto NASA jatkaa yhteydenottoyrityksiä edelleen. Yhteysongelmien syynä saattaa olla vain väärin suuntautunut luotaimen antenni. Mikäli luotaimesta ei kuulu mitään, NASA:n tutkijat alkavat pelätä pahinta eli että luotain on laskeutuessaan joutunut liian jyrkälle pinnalle ja kaatunut tai jopa murskaantunut Marsin pintaan.

Luotaimen on tarkoitus etsiä kolmen kuukauden ajan merkkejä vedestä ja jäästä Marsissa. Lisäksi luotain välittää tietoja Marsin maaperästä ja ilmastosta. Niiden perusteella yritetään ratkoa arvoitusta planeetan historiasta. Tutkijat pitävät lentoa mullistavana: onnistuessaan se on samanlainen etappi avaruustutkimuksessa kuin ensimmäinen kuulento aikanaan.

Myös Suomi on mukana Marsin valloituksessa. Ilmatieteen laitos on toimittanut luotaimeen kaksi paineenmittauslaitetta. Suomalaistutkijat seuraavat Yhdysvalloissa luotaimen laskeutumista.

Luotaimen laskeutumista ja viimeisimpiä tietoja siitä voi seurata suoranainternetissä mm. Nasan sivuilla.
(MTV3)

Tuhoutuiko jälleen yksi amerikkalaisten Mars-luotain? Pekka Karppisen juttu Huomenta Suomessa. Kommentoimassa NASA:n projektinjohtaja Richard Cook. (1.33)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.