Markus Selinin huikea elämäntarina: Muistatko missä kaikessa mies on ollut mukana?

Tiistaina 16.3.2010 50-vuotissyntymäpäiviään viettävä Markus Selin on ehtinyt olla mukana yhdessä jos toisessakin yrityksessä ja leffatuotannossa. Muistatko kaikki?

1960–1982

Markus syntyy 16.3.1960 Vihdin Nummelassa ja viettää lapsuutensa ja nuoruutensa elokuvamaailmassa: isovanhemmat järjestivät elokuvateatterikiertueita ja vanhemmat omistavat elokuvateatterin, jossa Selin työskentelee pikkupoikana. Kirjoittaa elokuva-arvosteluja myöhemmin paikallislehtiin sekä OK!-nuortenlehteen.

Käy kauppaopistoa ja alkaa tuoda Suomeen videoita sekä perustaa Lohjalle Star-videovuokrausyrityksen.

1982

Tutustuu Los Angelesissa American Film Market -tapahtumassa Lauri Harjolaan (Renny Harlin). Miehet ovat edelleenkin hyviä ystäviä ja soittelevat toisilleen liki päivittäin.

1985

Markus ja Renny Harlin tekevät yhdessä Jäätävä polte -elokuvan, joka joutuu sensuurin kouriin väitetyn neuvostovastaisuuden vuoksi. Lopulta elokuva leviää yli 80 maahan ja saa tuhat kopiota levitykseen Yhdysvalloissa.

Man & Gun -leffayritys menee konkurssiin. Harlin ja Selin muuttavat Los Angelesiin lähelle kuuluisaa Hollywood Walk of Fame -katua.

1987

Selin perustaa Funente Oy -nimisen yrityksen tuomaan maahan Nintendo-pelejä ja pelikonsoleita.

Aloittaa tupakanpolton uudenvuoden lupauksen vuoksi: Lyö vetoa kavereiden kanssa, että polttaisi tupakkaa askin päivässä.

1989

Toimii Kata Kärkkäisen laulu-uran taustahahmona ja managerina.

– Selin puhuu jopa USA:n kymmenen parhaan listalle nousemisesta, Kata paljasti Ilta-Sanomille toukokuussa 1989.

Takapiruna Your Love -levyä tekemässä on myös Lasse Norres.Japanin valloituksestakin puhuttiin.

1992

On mukana perustamassa Keravan Saviolle Fanfaari-huvipuiston tilalle Planet FunFun -huvipuistoa. Huvipuiston uuden ilmeen suunnittelee Sakke Järvenpää, ja siellä sijaitsee muun muassa tila, jossa on Renny Harlinin elokuvien rekvisiittaa. Tiloissa kuvattiin myös MTV3:lla 1993–1994 esitettyä Gladiaattorit-ohjelmaa.

1993

Keravalle perustettu sisähuvipuisto Planet FunFun menee konkurssiin, ja samassa kaatuu myös Nintendon maahantuontiyritys Funente Oy. Funentella on konkurssiin mennessään 42 miljoonan markan velat.

Tämän jälkeen Selin lähtee mukaan ravintolabisnekseen, muun muassa Helsingin Kaivohuoneeseen, Renny Harlinin kanssa.

1994

Esa ja Vesa – Auringonlaskun ratsastajat -elokuva saa kaksi Jussi-palkintoa: ohjauksesta Aleksi Mäkelälle ja miespääosasta Juha Veijoselle.

Tuottajana Vintiöt-tv-sarjassa.

1995

Selin perustaa Solar Films -yhtiön ja toimii sen vastaavana tuottajana. On mukana myös elokuussa avatussa kansainvälisen formaatin mukaan tehdyssä Planet Hollywood -ravintolassa, mutta jättää pian ravintolan hallituksen.

Mensan jäsenlista tulee julkisuuteen, ja siitä selvää, että jäsenenä on myös Markus Selin.

1996

Kaivohuone-ravintolaa haetaan kahdesti konkurssiin. Saa sakot verolaiminlyönnistä liittyen Mon Pote Media Oy -yritykseen, joka vuokrasi ja myi Nintendo-pelejä.

1997

Selinin tuottama Kummeli Kultakuume saa yleisö-Jussin.

1999

Selin valitaan vuoden tuottajaksi.

Häjyt-elokuva tuo miessivuosa-Jussin Kalevi Haapojalle ja on yleisön suosikki.

Lopettaa tupakanpolton vedonlyönnin vuoksi: hän, Samuli Edelmann, Teemu Lehtilä ja Juha Veijonen lopettavat sauhuttelun, kun Häjyt ylittää 200 000 katsojan rajan.

2000

Aku Louhimiehen ohjaama Levottomat-elokuva saa Jussin ääniraidasta ja leikkauksesta sekä valitaan yleisön suosikiksi.

Outi Mäenpää saa Lomalla-elokuvasta naispääosa-Jussin.

Viisikymmentäosaisen Mustan Kisaan kujan osin ohjannut Selin saa sarjaansa mukaan myös Vesa-Matti Loirin. Kriitikot kuitenkin tyrmäävät Nelosella nähdyn, Suomen Twin Peaksiksi kutsutun sarjan.

2001

Kata Kärkkäisen käsikirjoitukseen perustuva Minä ja Morrison -elokuva tuo Irina Björklundille naispääosa-Jussin ja on yleisön suosikki.

Kertoo julkisuudessa Mannerheim-elokuvahankkeestaan Renny Harlinin kanssa.

Pyrki saamaan Haluatko elokuvatähdeksi -tv-sarjan formaatin kaupaksi Yhdysvaltojen markkinoille (sarja esitettiin vuonna 2003 Suomen televisiossa) ja suunnitteli suomalaisen pornon historiasta kertovaa elokuvaa Timo Korpin elämäkerran perusteella.

2003

Koististen veljesten elämätarinaan perustuva Pahat pojat -elokuva tuo Jussi-pystit kuvaaja Pini Hellstedtille ja äänisuunnittelija Jyrki Rahkoselle ja on yleisön suosikkielokuva vuonna 2003.

2004

Levottomat 3 -elokuvan ohjaa Minna Virtanen. Sen pääosassa on Jasper Pääkkönen.

Ensimmäinen Vares kuvataan, ja siitä Jussi-pystin pokkaa leikkaaja Kimmo Taavila.

Samana vuonna Selin on mukana tuottamassa myös Populäärimusiikkia Vittulajänkältä -elokuvaa.

Ajautuu loppuvuodesta 2004 riitaan Paha maa -elokuvan ohjaajan Aku Louhimiehen kanssa elokuvan leikkauksesta.

Toimii vastaavana tuottajana Miljonääri-Jussi-tv-sarjassa.

2005

Paha maa -elokuva putsaa Jussi-gaalassa koko paletin: Jussit parhaasta elokuvasta Markus Selinille, parhaasta ohjauksesta Aku Louhimiehelle, parhaasta miessivuosasta Sulevi Peltolalle, parhaasta naissivuosasta Matleena Kuusniemelle, parhaasta käsikirjoituksesta Paavo Westerbergille, Jari Rantalalle ja Aku Louhimiehelle, parhaasta leikkauksesta Samu Heikkilälle, parhaasta äänisuunnittelusta Kirka Sainiolle, Janne Laineelle ja Samu Heikkilälle sekä parhaasta puvustuksesta Tiina Kaukaselle. Elokuva saa myös palkintoja kansainvälisillä elokuvajuhlilla.

Perustaa helmikuussa 2005 ravintoloitsija Sedu Koskisen kanssa BrandSon Oy -mainostoimiston.

Selin edustaa Suomea Los Angelesin AFI Fest -elokuvafestivaaleilla eurooppalaisen elokuvan uutena kasvona ja siellä näytetetään elokuvat Häjyt, Levottomat, Minä ja Morrison sekä Pahat pojat.

2006

Matti-elokuva mäkihyppääjä Matti Nykäsestä räjäyttää katsojaennätykset Suomen elokuvateattereissa.

Menee naimisiin 6.6.2006 itseään 15 vuotta nuoremman Pauliinan kanssa.

Valkoinen kaupunki -elokuva tuo Jussit parhaasta ohjauksesta Aku Louhimiehelle, parhaasta miespääosasta Janne Virtaselle, parhaasta naispääosasta Susanna Anteroiselle, parhaasta käsikirjoituksesta Paavo Westerbergille ja Mikko Koukille sekä parhaasta leikkauksesta Samu Heikkilälle.

Hakee valtakunnallista radiolupaa yhdessä Sedu Koskisen ja Jussi Salonojan kanssa Trondisol Oy -yrityksen nimissä.

Nähdään kutsuvieraana Thaimaan Phuketissa Sedu Koskisen Seduction-yökerhon avajaisissa.

Osallistuu Linnan juhliin yhdessä puolisonsa kanssa.

2007

Huhtikuussa Selin saa syytteet törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Oikeuden mukaan Selin oli pimittänyt 1990-luvun lopulla omaisuuttaan velkojilta.

Selin ilmoittaa ostaneensa Teppo M:n 100 naista -blogin oikeudet ja siirtävänsä naishurjastelijan toimet valkokankaalle. Alun perin elokuvan ensi-illan piti olla tammikuussa 2010.

Suomen elokuvasäätiö myöntää 30 000 kehittämistukea Solar Filmsin Kalevala-projektille, elokuva oli tarkoitus tehdä englanninkielisenä.

2008

Perustaa yhdessä Jasper Pääkkösen kanssa Seven Deuce -yrityksen Pokerisivut-lehden tekoa varten. Alkuvuodesta 2010 yritys joutuu selvitystilaan.

Maaliskuussa 2008 Selin kertoo lähteneensä mukaan Toivo Sukarin uuteen Ideapark-kauppakeskukseen, jota suunniteltiin Vihtiin. Selinin oli tarkoitus rakentaa kauppakeskukseen studiokokonaisuus.

Lordi-yhtyeen kanssa yhdessä suunniteltu ja tehty Dark Floors -elokuva sai ensi-iltansa.

Tummien perhosten koti on kotimainen menestyselokuva ja saa Jussi-gaalassa seuraavat palkinnot: paras ohjaus Dome Karukoski, paras miessivuosa Pertti Sveholm, paras leikkaus Harri Ylönen, yleisö-Jussi.

Saa vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

2009

Helmikuussa 2009 tulee tieto, että Mannerheim-elokuvan kuvaukset on keskeytetty, koska Liberty Productionsin tanskalainen emoyhtiö Nordisk Film vetäytyy hankkeesta. Tämän jälkeen elokuvan lippuja myytiin keväällä ennakkoon 50 eurolla ja rahoitusneuvotteluita jatkettiin ulkomaisten ja kotimaisten kumppaneiden kanssa.

Kesäkuussa Helsingin hovioikeus pitää voimassa Selinin saaman tuomion talousrikoksista. Päiväsakkoja hän saa 60 kappaletta eli noin 5 500 euroa. Lisäksi miehelle lankeaa maksettaviksi 100 000 euron korvaukset Uudenmaan verovirastolle ja Nordea Pankille.

2010

Rööperi-elokuva saa Jussi-gaalassa yleisö-Jussin ja tuo pystit parhaasta miessivuosasta Peter Franzénille, lavastuksesta Pirjo Rossille ja puvustuksesta Tiina Kaukaselle.

Vares-elokuvien 3 ja 4 kuvaukset alkavat keväällä 2010. Yhteensä elokuvia kuvataan kuitenkin kuusi, joista neljä suoraan dvd:lle. Kolmeen on käsikirjoituksen tehnyt Selinin luottohenkilö Katariina Souri, entinen Kara Kärkkäinen.

Selin jättää avioerohakemuksen Lohjan käräjäoikeuteen Pauliina-vaimonsa kanssa. Parilla on avioehto.

Helmikuussa 2010 Selin allekirjoittaa Berliinissä sopimuksen, jolla uusi rahoittaja Global United Entertainment Limited saadaan mukaan elokuvaan. Kuvausten on määrä alkaa syksyllä 2010 osin Budapestissa. Ensi-iltaa on kaavailtu marraskuulle 2011.

Selin juhlii syntymäpäiviään Sedu Koskisen omistamassa ravintola Apollossa 16.3.2010 satojen kutsuvieraiden kanssa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja