Mainos

Märät terveiset lomalaisille: Heinäkuusta normaalia sateisempi – toivo kuitenkin elää

Pitkän ajan sääennuste näyttää heinäkuun olevan todennäköisesti keskimääräistä sateisempi.

Pitkän ajan sääennusteisiin liittyy kuitenkin monta muttaa. Siinä ei esimerkiksi voida kertoa paikallisia sääeroja, ainakaan kovin tarkasti. Paikalliset sääennusteet ovat tarkkoja vain enimmillään viikon eteenpäin.

– Pitemmissä sääennusteissa ei pyritä ennustamaan paikallissäätä, vaan sitä, mikä on todennäköisyys sille, että sadetta on enemmän tai vähemmän kuin keskimäärin. Esimerkiksi se sateisuus voi toteutua monella eri tavalla, kertoo päivystävä meteorologi Johanna Rinne Forecalta.

Joten vaikka heinäkuu näyttää muodostuvan keskimääräistä sateisemmaksi, emme voi vielä tietää varmaksi, miten runsaina tai pitkäkestoisina sateina ja milloin tämä toteutuisi.

Heinäkuussa voimme yhtälailla nähdä samankaltaisia rankkasateita kuin jo kesäkuussa koettiin, tai pitempiaikaisina tihkusateita. Esimerkiksi kesäkuu oli Helsingissä sateisin 170 vuoteen, mutta syynä oli vain neljä sadepäivää, jolloin sitten satoikin tai ukkosti runsaasti.

Heinäkuun sademäärät näyttävät hieman erilaisilta viikosta riippuen.

– Ensimmäisellä viikolla sadetta saattaa tulla normaalia enemmän. Tiedämmekin, että kuurosateita on luvassa jo lähipäivinä.

Heinäkuun ensimmäinen viikko lämpimämpi

Katsomo-video ei ole saatavilla

Tämä samainen ensimmäinen viikko on myös keskimääräistä lämpimämpi, parhaimmillaan helteinen.

– Mutta kun tästä mennään eteenpäin, niin seuraavat pari viikkoa, noin 24. heinäkuuta asti, ovat kuivahtamaan päin. Sateisin osuus on suurin piirtein heinäkuun alussa.

Samalla lämpimät säätkin tosin väistyvät.

– Matalapaineet liikkuvat välillä Suomen yli, eikä aurinkoista korkeapainetta pääse paljoa syntymään. Sää on epävakaista.

Heinäkuun viimeisellä viikolla näyttää taas aurinkoisemmalta.

– Sitten taas ihan heinäkuun loppua kohden korkeapaineen mahdollisuus kasvaa.

Tästä viikonlopusta uskaltaa ennustaa jo tarkemmin: sää näyttää suosiolliselta. Lauantaina saattavat hellerajat mennä rikki, ja aurinkoa riittää.

– On mahdollista, että sunnuntaina on aluksi aurinkoista ja lämmintä, mutta sitten tulee ukkosia. Yleisesti sade ja aurinko vuorottelevat koko loppuviikon Suomessa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.