Mainos

Malediivit hakee huomiota pinnan alta

Malediivien hallitus sukelsi tänään veden alle pitämään erityisistuntoa, jolla se haluaa kiinnittää maailman huomion ilmastonmuutoksen aiheuttamaan merenpinnan nousuun. Intian valtamerellä sijaitseva saarivaltio on yksi pinnannousun pahiten uhkaamista alueista.

Tyrskyihin hyppäsi ensimmäisenä presidentti Mohamed Nasheed. Perässä seurasivat hallituksen 11 ministeriä, varapresidentti ja hallituksen sihteeri. Tv-kameroiden edessä he asettuivat kuuden metrin syvyydessä puoliympyrään järjestettyjen pöytien ääreen.

Ministerit allekirjoittivat puoli tuntia kestäneen istunnon aikana päätöslauselman, jossa vaaditaan maailmanlaajuisia toimia kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Nimet kirjoitettiin vedenpitävillä tusseilla valkoiselle taululle.

- Yritämme viestittää maailmalle, mitä on tapahtumassa ja tapahtuu Malediiveille, jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin, presidentti sanoi pulpahdettuaan pinnalle.

Vain presidentti Nasheedilla ja puolustusministeri Ameen Faiselilla oli aiempaa kokemusta sukeltamisesta. Ministerit harjoittelivat kahden kuukauden ajan, ja heillä oli varmuuden vuoksi apuna sukelluksen ammattilaisia.

Hallitus voisi ostaa uuden kotimaan

Hallituksen edustajan mukaan ministerien nimikirjoituksilla varustetut märkäpuvut myydään viikonvaihteessa internetissä pidettävässä huutokaupassa. Rahoilla on tarkoitus suojella koralliriuttaa.

Hallituksen sukellusistunto oli Nasheedin tuorein tempaus, jolla hän pyrkii levittämään tietoa ilmastonmuutoksesta ja Malediivien asemasta.

Malediivit on suuressa vaarassa merenpinnan nousun vuoksi. Saarivaltion pinta-alasta yli 80 prosenttia on alle metrin merenpinnan yläpuolella. Lähivuosikymmeninä saarten pelätään hukkuvan Intian valtameren aaltoihin.

Jo aiemmin Nasheed on valmistellut uuden kotimaan ostoa Australialta, Intialta tai Sri Lankalta 330 000 kansalaiselleen.

Tempaukset jatkuvat ensi viikollakin. Tuolloin ministerit ajavat polkupyörillä ympäri pääsaarta Malea esimerkkinä tavoista leikata päästöjä.

(STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.