Mainos

Maksuhäiriöt edelleen kasvussa

Uusien maksuhäiriöiden määrä kasvoi alkuvuonna edelleen. Suomen Asiakastiedon mukaan erityisesti yritysten maksuongelmat ovat lisääntyneet. Maksuhäiriöisten yksityishenkilöiden määrä on kuitenkin laskenut viime vuoden kesäkuusta.

Kaikkiaan tammi-kesäkuussa rekisteröitiin 194 000 maksuhäiriötä, mikä oli 5,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin samana aikana.

-Yleistymiseen ovat vaikuttaneet maksurästien perinnän tehostuminen ja yleisen taloudellisen tilanteen lievä heikkeneminen, toimitusjohtaja Mikko Parjanne Asiakastiedosta arvioi.

Talouden heikentyminen on näkynyt erityisesti maksuvaikeuksissa pyristelevien yritysten lisääntymisenä. Niiden saamien merkintöjen määrä kasvoi tammi-kesäkuussa jopa 14 prosenttia. Myös yksityishenkilöiden maksuvaikeuksia päätyi rekisteriin keväällä hiukan viime vuotta enemmän. Kesäkuussa yksityishenkilöitä oli rekisterissä kuitenkin 307 000, mikä oli vajaat 1600 vähemmän kuin viime vuonna. Yli puolet maksuhäiriöisistä on todettu ulosotossa varattomiksi tai heillä on muu este ulosotolle.

Uusia varattomuusmerkintöjä kirjattiin alkuvuonna 102 000, missä on kuusi prosenttia kasvua viime vuoteen verrattuna. Osa ulosottomerkinnöistä johtuu vanhoista veloista, joita velkojat ovat yrittäneet periä uudelleen. Toisen suuren ryhmän muodostavat käräjäoikeuksien määräämät velkomustuomiot. Niitä rekisteröitiin alkuvuonna 53 000 eli prosentin enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Kolmannes lieviä merkintöjä

Luottotietorekisterissä olevista 307 000 suomalaisesta 30 prosenttia kuuluu maksuhäiriöiden kahteen lievempään luokkaan. Asiakastieto arvioi maksuvaikeustietojen merkitystä kuluttajan luottokelpoisuuteen luokittelulla, jossa otetaan huomioon rekisteröityjen maksuhäiriöiden määrä, niiden ikä ja vakavuus sekä velkasumma.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.