Maitohappobakteereja perusterveelle? Lääkäri teilaa hyödyt

Infektiolääkäri Jukka Lumion mielestä perusterve ihminen löytää maitohappobakteereihin kuluville rahoille parempaakin käyttöä.

– Jos on perusterve matkailija, joka saa turistiripulin keskimäärin joka kymmenennellä viikon matkalla, en näe maitohappobakteerien syömisessä ennen lomamatkalle lähtöä järkeä. Mutta jos sairastaa vaikka kroonisen suolisairauden tai huonosti tasapainossa olevan diabeteksen kaltaista perustautia, maitohappobakteerit voivat olla hyödyllisiä. Silloin sinänsä pieni muutaman päivän ripuli voi keikauttaa isoa laivaa, Jukka Lumio sanoo.

Turistiripulin saaminen on hyvin yksilökohtaista, koska jokaisen ihmisen hyödyllinen mikrobisto on erilainen.

– Jotkut kertovat saavansa turistiripulin ”aina”, jotkut ”ei koskaan”. Ne, jotka kertovat saavansa ripulin ”aina”, saavat sen ehkä joka kolmannella viikon matkalla. Silloinkin maitohappobakteerien käyttäminen voi olla kannattava sijoitus. Tutkimusnäyttöä tästä ei kuitenkaan ole.

– Yleisenä rutiinina en suosittele maitohappobakteereja syömään, sillä ne ovat huomattavan kalliita. Tuotteen hinnalla saa vaikka neljä gin tonicia tai sisäänpääsyn huvipuistoon. Mitä tulee maitohappobakteereita sisältäviin terveystuotteisiin, kuten jogurtteihin, niiden bakteerimäärät ovat niin pieniä, etteivät ne todennäköisesti toimi.

Antibioottien aiheuttaman ripulin ehkäisyssä maitohappobakteerit näyttävät toimivan.

– Alkaneen ripulin hoidossa niistä ei ole todettu hyötyä, Lumio sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat