Macron aikoo ohittaa parlamentin saadakseen eläkeuudistuksen läpi

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo ajaa läpi kiistellyn eläkeuudistuksensa ilman parlamentin äänestystä, kertovat presidenttiä lähellä olevat lähteet.

Macron aikoo käyttää hyväkseen perustuslain pykälää, joka mahdollistaa parlamentin ohittamisen.

Syynä parlamentin ohittamiseen on se, että presidentille on muun muassa pääministeri Elisabeth Bornen kanssa käydyissä tapaamisissa selvinnyt, ettei lakiesitys olisi menossa parlamentissa läpi. Tämän jälkeen hallitus kutsuttiin hätäkokoukseen, jossa Macron sai valtuudet pykälän käyttämiseen.

Alustavien tietojen mukaan hallitus, joka menetti enemmistönsä parlamentissa viime vuonna, olisi jäänyt muutamien äänien päähän siitä äänimäärästä, joka olisi tarvittu lakiesityksen viemiseen läpi.

Oppositio oli raivoissaan tiedoista, joiden mukaan äänestystä ei olisikaan tulossa sen jälkeen kun asiasta oli keskusteltu viikkokausia parlamentissa.

–  Kun presidentillä ei ole kansan tukea eikä enemmistöä kansalliskokouksessa hänen on vedettävä lakiesityksensä takaisin, sanoi sosialistien johtaja Olivier Faure.

Ammattiliitot vastustavat jyrkästi esitystä, joka muun muassa nostaisi eläkeikää ja pidentäisi aikaa, jonka ihmisten on oltava työelämässä saadakseen täyden eläkkeen. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan kaksi kolmannesta ranskalaisista vastustaa lakiesitystä.

Ranskassa on ollut laajoja lakiesitystä vastustavia mielenilmauksia ympäri maata.

video

Eläkeiän nostoyritys raivostutti ranskalaiset – näin toimittajamme raportoi lamaantuneesta Pariisista.

Lue myös:

    Uusimmat