"Maalaisjärjen käyttö on sallittua" – millaisista asioista liikenteessä on syytä ilmoittaa johonkin?

Näyttävätkö nämä kuopat tutuilta? Lumeton ja märkä talvi saa tiet pahaan kuntoon 3:33
Näyttävätkö nämä kuopat tutuilta? Esimerkiksi lumeton ja märkä talvi voi saada tiet pahaan kuntoon, eikä kaikkia vaurioita saada korjattua ennen seuraavaa talvea, jolloin kierre on valmis.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Millaisista asioista liikenteessä pitää ilmoittaa johonkin? Voiko poliisille soittaa ihan mistä vaan pikkujutuista?

Vastaus: Oikeaan aikaan tehdyt ilmoitukset saattavat ennaltaehkäistä onnettomuuksia tai jopa pelastaa ihmishenkiä – toisaalta turha soitto hätäkeskukseen saattaa aiheuttaa sen, ettei samaan aikaan apua tarvitseva saakaan sitä riittävän ajoissa.

Liikennettä vaarantavista tien pinnan vaurioista pitää ilmoittaa, jotta mahdollisiin korjaus- tai varoittamistoimenpiteisiin voidaan ryhtyä välittömästi.

Jos tien pinnan vaurio on kunnan tai kaupungin katuverkolla, ilmoitetaan siitä kunnalle tai kaupungille. Mikäli tienpinnan vaurio on maantiellä, jossa elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukset eli ELY-keskukset vastaavat tien kunnosta, on syytä olla yhteydessä Väyläviraston ylläpitämään Tienkäyttäjän linjaan, jonka puhelinnumero on 0200 2100.  

Hätänumeroon tulee soittaa hätätilanteissa – siis silloin, kun epäilee ihmishenkien, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa. Mikäli soittotarve mietityttää, kannattaa kuitenkin mieluummin soittaa kuin olla soittamatta.

Onnettomuus

Liikenteessä liikkuessasi saatat itse joutua onnettomuuteen tai saapua onnettomuuspaikalle. Mikäli onnettomuudessa on tullut henkilövahinkoja tai liikenteen turvallinen sujuminen onnettomuuspaikalla edellyttää poliisin paikalle tuloa, on syytä olla yhteydessä hätäkeskukseen välittömästi.

Mikäli olet osallisena onnettomuuteen, ettekä pääse vastapuolen kanssa yhteisymmärrykseen syyllisyydestä, on hätäkeskukseen soitto vastaavasti perusteltua.

Ajokunto epäilyttää

Mikäli toisen ajoneuvon liikkuminen vaikuttaa siltä, että on syytä epäillä kuljettajan ajokuntoa, on asiasta syytä ilmoittaa hätäkeskukseen. Puhelimeen ei kuitenkaan kannata tarttua heti, kun edellä ajavan ajolinja ensimmäisen kerran poikkeaa normaalista. Tilannetta on syytä seurata jonkin aikaa ja mikäli vaikuttaa siltä, että ajolinja poikkeaa toistuvasti normaalista, kannattaa hätäkeskukseen ottaa yhteyttä. Kyseessä saattaa olla rattijuoppo tai muuten huumaantunut kuljettaja. Toki väsyneenkin kuljettajan ajamisessa on havaittavissa vastaavia piirteitä. En kuitenkaan näe huonona sitä, jos poliisi tulee vahingossa lähetettyä keskeyttämään väsyneen kuljettajan ajamisen.

Ilmoitettaessa rattijuopumusepäilystä, on syytä varautua ajamaan kyseisen auton perässä jonkin aikaa. Usein poliisi ottaa mielellään vastaan tietoja epäilyttävästi liikkuvan auton liikkeistä ja olinpaikasta. Näin auton tavoittaminen onnistuu nopeammin.

Hätäkeskusta ei pidä kuormittaa turhaan

Me teemme kaikki liikenteessä virheitä. Yksittäisistä virheistä ei ole tarpeen lähteä ilmoittelemaan hätäkeskukseen. Jos taas tienkäyttäjä osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikennesääntöjä ja toisten turvallisuutta kohtaan, on hätäkeskukseen soittaminen mielestäni perusteltua. 

Toki hätänumeroon soittaminen on perusteltua myös sellaisissa asioissa, jotka eivät suoranaisesti tai välttämättä liity liikenteeseen. Jos siis autoillessasi näet esimerkiksi tulipalon tai jonkun saavan sairaskohtauksen, on syytä toimia kuin missä tahansa ilman autoa. Maalaisjärjen käyttö on siis sallittua.

Tärkeää on muistaa, ettei hätäkeskusta saa kuormittaa turhaan. Erilaiset kyselyt tms. on syytä osoittaa toisaalle – esimerkiksi poliisin tai muun viranomaisen palvelunumeroihin virka-aikoina.

Lue myös:

    Uusimmat