Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat hiiritutkimuksessaan, että runsas soijaöljyn käyttö vaikuttaa jyrsijöiden aivoihin ja voi mahdollisesti johtaa neurologisiin ongelmiin, kuten masennukseen, ahdistuneisuuteen ja, Alzheimerin tautiin. Vaikka tuloksiin tulee suhtautua varoen, suosittelevat tutkijat ihmisiä vähentämään soijaöljyn käyttöä.
Soijaöljy on maailman käytetyin kasviöljy, joka on suosittua etenkin Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Pääasiassa tyydyttymättömistä rasvahapoista koostuvaa soijaöljyä käytetään esimerkiksi ruoan paistamiseen, valmisruokiin ja karjan ruoaksi.
Laajasta käytöstään huolimatta soijaöljy ei näytä olevan hyväksi terveydelle. Vuonna 2015 ilmestyneessä tutkimuksessa Kalifornian yliopiston tutkijat yhdistivät soijaöljyn hiirikokeissaan lihavuuteen, diabetekseen, insuliiniresistenssiin ja rasvamaksaan. Vuonna 2017 samainen tutkimustiimi havaitsi, että geneettisesti muunneltu soijaöljy ei ole yhtä pahasta lihavuuden ja insuliiniresistenssin kannalta.
Tuoreessa Endocrinology-julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessaan tutkijat huomasivat, että oli soijaöljy sitten geneettisesti muunneltua tai ei, se muuttaa hiirien aivoja. Erityisesti soijaöljy näytti vaikuttavan hypotalamukseen – aivojen osaan, joka kontrolloi muun muassa kehon lämpötilaa, nälkää, kiintymistä, janoa, väsymystä, unta ja sisäistä kelloa.