Harvardin professori jyrähtää: Kookosöljy on "puhdasta myrkkyä" – terveysvaikutuksista ei näyttöä

0:51 Terveellinen korvike jäätelölle syntyy helposti

Monet pitävät kookosöljyä terveellisenä vaihtoehtona, vaikka todellisuudessa sen terveysvaikutuksista ei ole mitään näyttöä. Harvardin professori pitää ruokaa suorastaan vaarallisena.

Katso yllä olevalta videolta terveellinen resepti jäätelön korvikkeelle!

Harvardin professori luennoi jo viraaliksi muodostuneella videolla kookosöljyn terveysvaikutuksista, ja kutsuu ainetta jopa "puhtaaksi myrkyksi".

Harvard TH Chan School of Public Healthin professori Karin Michels kehottaa ihmisiä välttämään kookosöljyä, ja sanoo sen olevan yksi "pahimmista ruoista, joita voit syödä".

Michelsin väitteet kookosöljyn epäterveellisyydestä eivät ole linjassa yleisten uskomusten kanssa, joiden mukaan kookosöljy olisi todellinen "superfood". Yksikään tutkimus ei kuitenkaan ole osoittanut, että kookosöljyllä olisi merkittäviä terveysetuja.

Tyydyttyneet rasvahapot haitallisia terveydelle

Michelsin mukaan kookosöljy on vaarallisempi kuin esimerkiksi laardi, sillä se sisältää lähes pelkästään tyydyttyneitä rasvahappoja.

Tyydyttyneiden rasvahappojen on todettu vaikuttavan veren kolesterolipitoisuuteen, ja nostavan sepelvaltimotaudin riskiä, kertoo muun muassa Terveyskirjasto.

Myös American Heart Association päivitti viime vuonna sen ohjeistusta, ja suositteli ihmisiä välttämään tyydyttyneitä rasvahappoja, joita löytyy kookosöljystä.

Kookosöljyn lisäksi tyydyttyneitä rasvahappoja on muun muassa voissa, kovissa juustoissa, gheessä ja makkaroissa.

Terveyskirjaston mukaan tyydyttyneiden rasvahappojen runsaan käytön vaihtamisen monityydyttymättömiin on todettu vähentävän kuolleisuutta yleisimpään sydäntautiimme sepelvaltimotautiin.

Voi syödä silloin tällöin, muttei päivittäin

Kookosrasvan sijaan asiantuntijat suosittelevatkin oliivi- ja rypsiöljyä sekä paistamiseen soveltumatonta pellavansiemenöljyä.

CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kookosöljy ei kuitenkaan ole sen "pahempaa" kuin esimerkiksi tavallinen voi. Monet asiantuntijat eivät kuitenkaan ole muodostaneet kookosöljystä luopullista mielipidettä tutkimukseen perustuvan näytön puuttuessa.

Joissakin tutkimuksissa kookosöljyn on esimerkiksi todettu nostavan kehossa myös hyvänä kolesterolina tunnettua HDL-kolesterolia.

Asiantuntijoiden mukaan kookosöljyä ei tarvitsekaan välttämättä täysin vältellä ruokavaliossa, mutta päivittäiseen käyttöön sitä ei suositella.

Mitä mieltä suomalainen ravintoasiantuntija on kookosöljyn terveellisyydestä? Lue lisää aiheesta täältä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja