Ei olekaan enää 37 astetta? Tutkimus selvitti, miten ihmiskehon normaali ruumiinlämpö on muuttunut

Nämä ongelmat jokainen himohikoilija tunnistaa! 0:47
Oletko joskus tunkenut nenäliinan kainaloosi? Nämä ongelmat jokainen himohikoilija tunnistaa!

Ihmiskehon keskimääräisenä normaalilämpötilana on pidetty keskimäärin 37 astetta. Nyt määrite on muuttumassa. 

Ihmiskehon normaalilämpötilana on pidetty keskimäärin 37 astetta. Vuosisatoja käytössä ollut keskiarvo vaikuttaa kuitenkin nyt olevan muutoksessa, kertoo Livescience.

Lämpö vaihtelee päivän ja ihmisen mukaan

Kehon lämpö voi vaihdella 0,2 astetta suuntaan ja toiseen päivän aikana. Nuoret ovat usein lämpimämpiä kuin vanhemmat ihmiset, ja naisten ruumiinlämpö saattaa kuukautiskierron vaiheesta riippuen olla korkeampi kuin miesten.

Tasaisen 37 asteen lämmön on ajateltu pitävän sisäelimet ja kehon kemialliset reaktiot tasaisessa toiminnassa. Uuden tutkimuksen mukaan keskimääräinen lämpötila saattaa kuitenkin nykyihmisellä olla muuttumassa.

Lämpötila aleni 0,03 astetta joka vuosikymmen

Tutkimusta varten analysoitiin satojen tuhansien ihmisen tietoja 1860-luvulta lähtien. Selvityksen mukaan amerikkalaisten keskivertolämpö on laskenut noin 0,03 astetta jokaista syntymävuosikymmentä kohti.

Esimerkiksi 2000-luvulla syntyneiden miesten lämpö oli 0,58 astetta matalampi kuin 1800-luvulla syntyneiden miesten.

Mikä on syy?

Tutkija Julie Parsonnet pitää yhtenä mahdollisena syynä bakteereiden katoamista. Esimerkiksi helikobakteeritartunnat ovat länsimaissa laskeneet, eikä kehon enää tarvitse "savustaa" erilaisia taudinaiheuttajia ulos samaan tapaan kuin menneinä vuosikymmeninä ja -satoina.

Lisäksi elämme ja työskentelemme tiloissa, joiden lämpötilaa hallinnoivat koneet.

– Meidän ei tarvitse tehdä paljoa työtä pitääksemme keon lämmön tasaisena; asunnoissammehan on aina 21 astetta, Parsonnet kuvailee.

"Emme vielä todella ymmärrä, mitä viileneminen merkitsee"

Se, mitä ihmiskunnan mahdollinen viileneminen merkitsee, ei ole täysin selvää.

– Emme vielä todella ymmärrä, mitä viileneminen merkitsee ihmisille, terveydellemme tai pitkäikäisyydellemme, Parsonnet sanoo.

Tutkimus julkaistiin eLife-lehdessä. Samantapainen tulos on saatu myös toisessa, vuoden 2017 tutkimuksessa aiheesta. Siinä havaittiin, että brittipotilaiden keskilämpötila oli 36,6 astetta.

Lue myös:

    Uusimmat