Maailmalla vaalit nähtiin Marinin tappion kautta: "Voi vaikuttaa sensaatiomaiselta ja omituiselta"

Marin ylisti SDP:n tulosta vaalivalvojaisissa: "Demokratia on puhunut" 1:35
Marin ylisti SDP:n tulosta vaalivalvojaisissa: "Demokratia on puhunut".

Suomen eduskuntavaaleja käsittelevissä jutuissa ja kommenteissa on maailmalla kärkeen nostettu liki järjestään pikemminkin Sanna Marinin johtamien sosiaalidemokraattien tappio kuin kokoomuksen vaalivoitto.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan se tosiasia, että Sanna Marin on pian ex-pääministeri "voi vaikuttaa sekä sensaatiomaiselta että omituiselta".

Useat mediat, kuten brittilehti Guardian, muistuttavat, että Marinin henkilökohtainen suosio on yhä korkealla tasolla. Marin sai Pirkanmaalta 35 623 ääntä.

Marin on saanut Suomen ulkopuolella valtavasti positiivista huomiota hänen tiukkojen Venäjän hyökkäyssotaa käsittelevien kommenttien myötä.

Ulkomaisissa medioissa kuitenkin käytännössä järjestään todetaan, että Marinin tappio ei tullut suomalaisille shokkina, olihan kokoomus ollut pitkään gallupeissakin kärjessä.

– Marin oli vaaleissa henkilönä suosittu, mutta taantumaennusteet, kasvava inflaatio ja opposition syytökset hallituksen suurista lainoista ja korkeasta kulutuksesta tekivät tehtävänsä yhdessä lupausten kanssa leikata sosiaalitukia, Guardian kirjoittaa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:kin kertoo lukijoilleen, että vaikka ulkomailla Marin on yhdistetty Ukrainan sotaan ja Nato-prosessiin, Suomessa vaalitenteissä puhuttiin taloudesta.

Nahkatakkikuvasta tanssivideoon

Ruotsalaislehti Expressen muistelee kommentissaan Tukholmassa huhtikuussa 2022 otettua kuvaa, jossa Suomen ja Ruotsin tuolloiset pääministerit, Magdalena Andersson ja Marin keskustelevat. Pääministerien tapaamisessa keskusteltiin yhteisestä Nato-hakemuksesta.

Kyseisellä matkalla Marin piti Suomessakin runsaasti huomiota kerännyttä nahkatakkia. Molemmille kuvan naisista seuraavat vaalit näyttivät ovea pääministerin paikalta.

Siinä missä nahkatakista kirjoitettiin voittopuolisesti positiivisesti, oli Marinin bilevideon vastaanotto huomattavasti ristiriitaisempi. Sekä BBC ja Guardian muistuttavat asiasta.

Aftonbladetin mukaan "skandaali vahingoitti Marinin mainetta" ja sai monet epäilemään, onko Marinin ikäinen henkilö fiksu ratkaisu pääministeriksi. Marin on 37-vuotias.

– Petteri Orpo on hänen vastakohtansa. Väritön ja varsin anonyymi poliitikko onnistui vakuuttamaan suomalaiset äänestämään useiden leikkausten puolesta, jotka tulevat iskemään kovaa ihmisiin, Aftonbladet kirjoittaa.

Vaaleista raportoivat myös muun muassa kansainväliset uutistoimistot AFP, Associated Press ja Reuters, talousmedia Bloomberg, yhdysvaltalaislehti New York Times ja Japanin yleisradioyhtiö NHK.

Lue myös:

    Uusimmat