Vaaliyhteenveto: "Kansa antoi rukkaset tälle hallitukselle" – tämä on todennäköisin pohja uudelle hallitukselle

MTV:n analyysi: Tätä vaalitulos tarkoittaa 2:22
Katso MTV:n analyysi vaalituloksesta!

Eduskuntavaalien tulos 2023 on selvillä. Todennäköinen pääministeripuolue on kokoomus.

Kokoomus on saamassa 20,8 prosenttia äänistä, perussuomalaiset 20,0 prosenttia ja SDP 19,9 prosenttia, kun äänistä on laskettu 99,9 prosenttia.

MTV Uutisten tulosillassa vedettiin vaali-iltaa yhteen.

Vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund huomauttaa, että SDP oli ainoa hallituspuolue, joka lisäsi kannatustaan viime vaaleihin nähden.

– Jos vähän ilkeästi sanoo, niin näiden "SDP:n apupuolueiden" yhteenlaskettu tappio on 8,3 prosenttiyksikköä. Se on jo aika suuri tappio. Voidaan sanoa, että kansa antoi rukkaset tälle hallitukselle, pois lukien SDP, Grönlund sanoo.

– Voidaan sanoa, että tämä tiivistyi pääministerivaaliksi loppumetreillä. Tästä tuli kolmen suuren tasaväkinen kamppailu ja se on rokottanut nimenomaan näitä muita hallituskumppaneita ja keskisuuria puolueita, säestää MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Näin äänet jakautuivat: 

  1. Kokoomus 20,8%
  2. Perussuomalaiset 20,0%
  3. SDP 19,9%
  4. Keskusta 11,3%
  5. Vasemmistoliitto 7,1%
  6. Vihreät 7,0%
  7. RKP 4,3%
  8. KD 4,2%
  9. Liike nyt 2,4%

"Vaaliohjelmat laitetaan hiljaa hihitellen ja vähän nolonakin komeroon"

Grönlund pitää yllättävänä sitä, että ennakkoäänten tulos heijasteli varsin hyvin vaalitulosta.

– Kokoomus on vaalien suuri voittaja, mutta myös kaksi muuta suurta voittivat. Petteri Orpo on 99,9-prosenttisen varmasti seuraava pääministeri. Uskon hänen kykyynsä muodostaa toimintakykyinen hallitus, Grönlund sanoo.

Eeva Lehtimäki muistuttaa, että jokainen puolue joutuu tekemään myönnytyksiä, kun hallituksia parsitaan kasaan.

– Sanotaanko näin, että nyt se kova työ alkaa. Vaaliohjelmat laitetaan hiljaa hihitellen ja vähän nolonakin komeroon. Ja sitten lähdetään rakentamaan uudelta pohjalta. Kaikki joutuvat tekemään kompromisseja, myös vaalivoittajat, Lehtimäki sanoo.

Mutta mille pohjalle hallitusta lähdetään muodostamaan? Sille näyttää olevan tällä hetkellä kaksi päävaihtoehtoa: kokoomuksen ja perussuomalaisten tai kokoomuksen ja SDP:n varaan.

– Nyt on vielä aika paljon auki, millainen hallituksesta tulee. Perusporvarihallitus (kokoomus ja perussuomalaiset) on tällä hetkellä todennäköisin, mutta toinenkin vaihtoehto on vielä olemassa, Grönlund päättää.  

Lue myös:

    Uusimmat