Mainos

Maahanmuuttajaäitien ystävyys karkottaa masennuksen

Maahanmuuttajaäidit eivät halua eristäytyä kotiin. Vuosaaressa Finn-mamu-yhdistys kerää viikottain äitejä kokkaamaan kansainvälisesti. Samalla annetaan vertaistukea toisille äideille.

Yhteisen tekemisen mallista on kiinnostuttu myös Tampereella ja Turussa.

Ruokapiiriä ja zumbaa, tyttökerhoa ja englantia. Maahanmuuttajataustaiset äidit Vuosaaressa ovat päättäneet, että kotiin ei jumiuduta.

–Yhdessä tekeminen on tärkeää ja meillä on täällä ihana henki.  Tämä torstain kokkauspiiri on esimerkiksi hyvä hetki äidille, sillä se saattaa olla viikon ainut rento päivä. Kotona saa kokata joka päivä. Monet maahanmuuttajat eivät halua vain toimeentulotukea. Pitää olla tekemistä, nähdä ihmisiä. Ja lapset voivat olla mukana, kertoo Finn-mamu -yhdistyksen perustaja Hewida Ahmed MTV Uutisille.

Vapaaehtoisia riittää

Kaupunki maksaa Hewida Ahmedin palkan, mutta suuren osan työstä tekevät vapaaehtoiset. Tila saatiin käyttöön Kallahden nuorisotalolta. Sinne tulevat myös lapset koulun jälkeen, opetellaan suomea ja englantia. Tekemistä on monenlaista.


–Ruokapiiri aloitettiin vuonna 2012. Joka viikko tehdään eri maiden ruokaa. Tänään tehtiin turkkilaisia viininlehtikäärykeitä.Toiminnassa on parhaimmillaan mukana äitejä 20 maasta mm. Somaliasta, Egyptistä, Turkista, Jemenistä, Kiinasta, Afrikasta, Aasiasta. Niin ja joskus suomalaisia. Joskus.

Paaston aikana ei herkutella

–Minä en tänään syö, koska paastoan. Mutta ensi viikolla minä saan syödä ja teen kaikille somalialaista ruokaa. Minä myös zumbaan täällä lauantaisin, kertoo Ubah Omar Mohammed MTV Uutisille.

–Suurin osa meistä on muslimeja ja ajattelevat, että emme voi harrastaa liikuntaa. Mutta kyllä me voimme, meillä on täällä nuorille tytöille street danceä ja äideille zumbaa. Naiset ja miehet eivät tietenkään liiku yhdessä, kertoo Hewida Ahmed.

–Emme saa tähän ruokapiiriin tukea, joten ostamme vaikka 40 eurolla ruokaa. Sitten jaetaan, annos voi maksaa esimerkiksi 2 euroa, kertoo 19 vuotta Suomessa asunut kairolainen Hewida Ahmed.

Tekemisen tunne parasta

–Raha ei ole este, pitää vain haluta vaikuttaa. Meillä on paljon vapaaehtoisia. Se, että saa rahaa ja toimeentulotukea, ei riitä. Pitää oikeasti olla tekemistä.

Kokkauspiirissä tärkeintä ei näytä olevan ruoka. 

–Minä olin ennen masentunut, mutta nyt minulla on ystäviä ja masennus meni pois, sanoo libanonilainen Suher Zakaria ja suukottaa iloisesti ystäväänsä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.