Mainos

Lupasiko bussikuski ilmaisen matkan? Väärin meni, voisit saada tarkastusmaksun

Käteisellä bussimatkaansa maksava saattaa joutua yllättävän tilanteen eteen joukkoliikenteessä. MTV3 Uutisten tiedossa on useita tapauksia, joissa matkalipun maksaminen pääkaupunkiseudulla ei ole onnistunut, koska kuljettajalla ei ole ollut vaihtorahaa.

Yleensä kuljettajan ratkaisu asiassa on ollut se, että matkustajalle tarjotaan ilmainen kyyti.

HSL:n matkustajapalveluiden osastopäällikkö Pirjo Lennon mukaan kuljettajilla ei ole kuitenkaan lupaa myöntää ilmaisia matkoja. Periaatteessa liputtomana matkustava voisi siis saada tarkastajalta rapsut.

Kuljettajan velvollisuus huolehtia vaihtorahasta

Lennon mukaan pääkaupunkiseudulla HSL:n busseissa on yleiset palvelu- ja myyntiohjeet, joita tulee noudattaa.

Pääasiassa on kuitenkin liikennöitsijän asia, millaista pohjakassaa busseissa kannetaan mukana. Käteisellä pitäisi kuitenkin busseissa pystyä maksamaan.

– Käteismaksaminen kuuluu ihan normaalisti joukkoliikenteeseen, ja busseissa on velvollisuus ottaa käteistä vastaan lukuun ottamatta 50 euron seteleitä ja sitä suurempia.

Lento yllättyykin toden teolla kuultuaan tapauksista, joissa käteisellä maksaminen bussissa ei ole onnistunut.

MTV3 Uutisten tiedossa on useita tapauksia, joissa maksaminen ei ole onnistunut 20 euron setelillä. Bussissa on kuitenkin sattunut myös tapaus, jossa kuljettajalla ei ole ollut vaihtorahaa vitosesta.

Vielä enemmän Lento hämmästyy kuullessaan, että vaihtorahan puutteessa kuljettaja oli luvannut kyytiläisille ilmaiset matkat.

– Kuljettajalla ei ole todellakaan oikeutta antaa ilmaista matkaa, tässä on toimittu täysin meidän ohjeiden vastaisesti, hän toteaa.

– Kyllä kuljettajan velvollisuus on huolehtia siitä, että hänellä on antaa tarpeeksi vaihtorahaa asiakkaalle, lukuun ottamatta siis näitä 50 euron seteleitä ja isompia. Bussissa voisi esimerkiksi kysyä, onko muilla matkustajilla vaihtaa rahaa, jos ne ovat kuljettajalta loppu.

Tarkastusmaksu voisi napsahtaa, mutta...

Lento toteaakin, että liputtomana bussissa matkustava voisi tarkastajan paikalle saapuessa saada tarkastusmaksun, vaikka kuljettaja on luvannut ilmaisen matkan.

– Periaatteessa kyllä. Toki, jos matkustaja sanoo, että kuljettaja on luvannut tälle ilmaisen matkan vaihtorahojen puutteen takia, voi tarkastaja tietysti keskustella tällöin kuljettajan kanssa, Lento toteaa.

– Ja jos asia näin todella on, niin tuskin tarkastaja maksua määrää. Mutta ongelmatilanne tämä kyllä on ja ikävä ilmiö.

Myös HSL:n tarkastusmaksuyksikön Jaakko Heinilä myöntää, että periaatteessa tarkastusmaksu voisi uhata.

Heinilän mukaan vaihtorahan tai muun bussissa ilmenneen ongelman vuoksi liputtomana matkustavat ovat tuttu ilmiö myös tarkastajille.

– Ei tämä mitenkään yleinen ilmiö ole, mutta on näitä on jonkun verran tullut vastaan. Tietysti jos nämä alkavat yleistyä, niin pitäisi varmaan selvittää, mistä se johtuu.

Heiniläkin uskoo, että sakolta välttyy kuljettajan kanssa keskustelemalla.

– Ei asiakasta voi rankaista siitä, ettei kuljettajalla ollut vaihtorahaa. Pitääkin varmaan keskustella tästä vielä tarkastajien kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.