Mainos

Luovuttajat raivostuivat Veripalvelun konsulttikytkyistä

Uutinen Veripalvelun mahdollisista väärinkäytöksistä on nostanut palauteryöpyn verenluovuttajilta. Veripalvelun Facebook-sivuilla eniten vihastuneet uhoavat jopa lopettaa kokonaan veren luovuttamisen.

45 minuuttia -ohjelma kertoi eilen, että SPR:n Veripalvelu on maksanut miljoonia euroja yhdelle konsulttifirmalle ilman kunnollisia sopimuksia ja kilpailuttamista.

Veripalvelussa Facebook-kuohunta ymmärretään.

- Se on ihan selvä, että kun tällaisia asioita nostetaan uutisointiin niin palautetta tulee. Voi vain toivoa, että ihmiset osaavat erottaa nämä asiat toisistaan ja ymmärtävät, että verenluovutuksen tarve ei ole uutisoinnista huolimatta muuttunut miksikään, sanoo Veripalvelun viestintäpäällikkö Willy Toiviainen.

Samalla tavalla näyttää ajattelevan suurin osa palautteenantajista. Moni luovuttaja vetoaa muita jatkamaan luovuttamista, jotta Veripalvelun johdon asiat eivät aiheuttaisi vaaraa verta tarvitseville potilaille.

Syksy kärjisti veripulan

Veripalvelussa on tällä hetkellä huutava pula kaikkien veriryhmien verestä. Lämmin kesä vähensi luovuttajien määrää ja lisäksi koko kesän on ollut poikkeuksellisen korkea verihiutaleiden tarve sairaaloissa, kertoo Veripalvelun verenluovutustoiminnan johtaja Satu Pastila.

- Nyt kesän loputtua sama ongelma on jatkunut, ihmisillä ei ehkä ole aikaa tulla luovuttamaan ja nyt jo punasoluvarastotkin alkavat huveta. Tilanne alkaa olla aika huolestuttava koko maassa, Pastila sanoo.

Punasolupulaa pahentaa se, että leikkaustoiminta on juuri nyt vilkastumassa sairaaloissa hiljaisemman kesän jälkeen.

Verenluovuttajilta pyydetään ymmärrystä

Veren saatavuutta haittaa sen huono säilyvyys. Siksi verenluovuttajia tarvitaankin 1 500 joka päivä, ja tällä hetkellä vielä enemmän.

- Olemme muutaman viikon tätä tilannetta tässä tarkastelleet ja nyt näyttää siltä, että joudumme ilmoittamaan mediassa todella vetoavalla viestillä, Pastila sanoo.

Hän uskoo, että viesti puree luovuttajiin tälläkin kertaa. - Kun verenluovuttajiin vetoaa, he tietävät että silloin on tosi kyseessä, Pastila kehuu.

Toiviainen pyytääkin luovuttajilta ymmärrystä, jotta he antaisivat vertaan edelleen sitä tarvitseville.

- Me toivomme, että verenluovuttajat eivät lähtisi tässä tilanteessa tekemään sellaisia johtopäätöksiä, että se työ mitä on tehty olisi jotenkin arvotonta. Heidän apuaan tarvitaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.