Arkkipiispa: Suomalainen yhteiskunta ei vaikuta erityisen reilulta

Luottamus ja reiluus olivat keskeisiä teemoja, jotka nousivat esiin arkkipiispa Kari Mäkisen ja pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) avoimessa keskustelussa tänään Helsingissä.

Tilaisuus oli ainutlaatuinen, sillä Mäkinen ja Katainen (kok.) kohtasivat ensimmäistä kertaa yleisön edessä.

Tiiviissä, MTV:n vastaavan päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan vetämässä keskustelussa peilattiin suomalaisen yhteiskunnan henkistä ilmapiiriä monesta suunnasta.

– Katsotaan samaa asiaa eri ikkunoista, totesi arkkipiispa Mäkinen.

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on ollut luottamus – yhtäältä luottamus kansalaisten ja päättäjien välillä ja toisaalta luottamus kansalaisten kesken.

Arkkipiispan ja pääministerin mielestä luottamus ei kaikilla tasoilla ole enää itsestään selvää.

– Luottamusta ei voi pakottaa, sitä ei voi ostaa vaan sen voi vain ansaita ja sitä voi rakentaa. Jos syntyy epäluottamusta, niin mistä se syntyy? Jotain saattaa murentua, jos kokee, että ei ole paikkaa tässä yhteiskunnassa, Mäkinen sanoi.

Pääministeri Katainen lähestyi kysymystä luottamuksesta sen vastakohdan kautta.

– Epäluottamus tuo helposti turvattomuutta eli epäillään. Se syö yhdenvertaisuuden ja reiluuden henkeä, Katainen sanoi.

– Kun yhtenäiskulttuuuri on jakautunut pieniin yhteisöihin, niin luottavatko samanmieliset ihmiset toisiin keskenään samanmielisiin, vai johtaako se itsekkyyteen, pääministeri pohti.

Reiluus ja kohtuus

Arkkipiispa Mäkisen mielestä suomalainen yhteiskunta ei vaikuta erityisen reilulta. Hänen mukaansa esimerkiksi palvelujärjestelmien käyttämiseksi täytyy osata käyttää oikeita sanoja.

– On erikseen ne, jotka osaavat ja niitä, jotka yrittävät sinnitellä siinä sivussa, Mäkinen sanoi.

Pääministeri Kataisen mielestä suomalaisten reiluuden kaipuu on vahva. Se ilmenee hänen mukaansa siten, että ylilyönteihin reagoidaan vahvasti. Kohtuullista on se, mikä on ansaittua.

–Toinen kysymys on se, että onko kaikilla samat pelisäännöt. Jos on ja se on ansaittua, minkä saa, niin silloin yleensä se koetaan jokseenkin kohtuulliseksi, Katainen sanoi.

Mutta onko kaikki mikä on mahdollista, pakko myös saada, Katainen pohti.

– Jos esimerkiksi palkitsemisissa on ylilyöntejä, joka horjuttaa luottamusta yhteisiin pelisääntöihin se ei ole kohtuullista eikä oikein.

 

Lue myös:

    Uusimmat