Luotonnosto jatkumassa entiseen tahtiin

Noin 11 prosenttia suomalaisista aikoo Pankkiyhdistyksen tutkimuksen mukaan ottaa seuraavan vuoden kuluessa lainaa.

Kuluttajien luotonottoaikeet ovat Pankkiyhdistyksen tänään julkistaman tutkimuksen mukaan pysyneet vahvoina. Noin 11 prosenttia suomalaisista aikoo seuraavan vuoden kuluessa ottaa lainaa.

Asuntolainaa aikoo tutkimuksen mukaan ottaa viisi prosenttia haastatelluista. Asuntolainojen laina-ajat ovat selvityksen mukaan pidentyneet merkittävästi samaan aikaan, kun lainojen keskikoko on kasvanut.

Haastattelututkimukseen vastanneista 53 prosentilla eli runsaalla kahdella miljoonalla suomalaisella oli lokakuussa lainaa. Asuntolainaa oli 31 prosentilla ja kulutusluottoa 33 prosentilla suomalaisista. Lainaa ottaneet ovat keskimäärin muita hyvätuloisempia ja joka toisella heistä on myös säästöjä tai sijoituksia.

Suomalaisilla oli selvityksen mukaan lokakuussa asuntolainaa keskimäärin 49 800 euroa. Viime keväänä lainamäärä oli 44 900 euroa. Asuntolainojen laina-ajat ovat pidentyneet runsaassa seitsemässä vuodessa 11 vuodesta 17 vuoteen.

- Yli 80 000 euroa asuntolainaa on 28 prosentilla asuntovelallisista. Suurehkoja asuntolainoja ottaneiden määrä on lisääntynyt keväästä. Lainakannan kasvuun on vaikuttanut myös laina-ajan pidentyminen, kertoi tutkija Ulla Halonen Pankkiyhdistyksestä.

Suuria asuntolainoja ottaneet ovat lähes kaikki varautuneet koron nousuun. Aiempaa useammalla lainanottajalla on myös lainaturvavakuutus. Yli 100 000 euron asuntolainan ottaneista 87 prosenttia ilmoitti varautuneensa koron nousuun, kun osuus kaikista velallisista oli 73 prosenttia.

Haastattelututkimus tehtiin lokakuussa. Sitä varten haastateltiin 1500 iältään 15-74 -vuotiasta ihmistä eri puolilla maata.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat