Mainos

Luontojärjestöt iloitsevat susikannan kasvusta

Suomen luonnonsuojeluliitossa ollaan ilahtuneita susikannan kasvusta.

Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi Suomen susikannan kooksi tällä hetkellä 220–245 sutta ja 27 laumaa.

– Tämä on hyvä uutinen. Kannan kasvu on varmaankin seurausta siitä, että salametsästäjät on saatu entistä paremmin kuriin. Törkeän tekomuodon lisääminen metsästysrikokseen ja tuoreet tuomiot toimivat hyvänä pelotteena, arvioi Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

– Huippuhyvä uutinen, mutta nyt pitää seurata, ettei kanta notkahda alas heti ensi vuonna, huomauttaa Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Järjestöt lykkäisivät metsästystä

Luonnonsuojeluliitto haluaisi vielä lykätä kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista.
– Susikannan pitäisi olla kestävällä tasolla eli noin 400 yksilössä ennenkuin kannanhoidollinen metsästys aloitetaan, vaatii Sulkava.

– Metsästystä ei vielä pitäisi aloittaa. Ollaan kuitenkin vielä geneettisesti kestävän kannan alarajoilla ja kyseessä ovat vain yhden vuoden luvut. Pitäisi katsoa, miten kanta kehittyy jatkossa. Susikanta saisi olla 300–400 yksilöä ennen kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista, toteaa Stranius.

"Vastuu siirtyy metsästäjille"

Järjestöjä huolettaa myös se, erottavatko metsästäjät nuoret sudet ja alfa-yksilöt toisistaan. Kannanhoidollinen metsästys on tarkoitus kohdentaa nimenomaan nuoriin yksilöihin.

– Vastuu siirtyy nyt metsästäjille ja metsästäjäjärjestöille, että onnistutaanko metsästys kohdistamaan nuoriin yksilöihin. Sitä pitää tarkasti seurata. Ylipäätään pitää tarkasti seurata susikannan kehitystä, sanoo Risto Sulkava.

– Ei nuoria yksilöitä voi luotettavasti erottaa muusta laumasta. On suuri riski, että vahingossa kaadetaan alfa-yksilöitä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.