Lunta tulvillaan on kohta ainakin Koillismaa – meteorologin mukaan Suomeen on tulossa kolmen päivän lumipyry, pahimmillaan kinos nousee puolen metrin korkuiseksi

3:19
Video: Katso Pekka Poudan kuukausiennuste.

"Grönlannin lumitykki" saattaa tuoda osaan Suomea jopa puolen metrin hanget, kirjoittaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas blogissaan

Mäntykankaan mukaan viikonloppuna etelässäkin mennään yöllä pakkasen puolelle. Pohjoisessa lunta voi pyryttää useiden päivien ajan. Termiseen syksyyn siirrytään lähipäivinä ja osassa maata häämöttää jo termiseen talveen siirtyminen. 

– Äkillisen kylmenemisen taustalla on Färsaarilla sijaitseva laaja korkeapaineen alue, jonka itäpuolitse koko Eurooppaan purkautuu selvästi viime aikaista kylmempää ilmaa. Ajoitusta on kiittäminen, sillä keskitalvella vastaava synoptinen tilanne toisi kovia pakkasia, Mäntykannas kirjoittaa. 

Lunta voi pyryttää monta päivää

Torstain vastaisena yönä lämpötila voi ensimmäistä kertaa tänä syksynä tippua pakkasen puolelle maan etelä- ja keskiosassakin. Tuleva kylmeneminen on laajempi ilmiö ja näkyy myös muualla Euroopassa. 

– Jo perjantain aikana Pohjois-Lapissa voi tulla sankkoja lumikuuroja, mutta varsinainen lumipyryalue olisi tämän hetkisen ennusteen mukaan saapumassa lauantaiksi.

– Lunta voi pyryttää Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Koillismaalla usean vuorokauden ajan, joten lumikertymät kasvavat suuriksi. Myös tuuli- ja tykkylumivahingot näyttävät tämän hetkisen ennusteen mukaan väistämättömiltä, Mäntykannas ennustaa blogissaan. 

Lapissa lunta voi olla viikonlopun jälkeen 10–20 senttiä. Koillismaa pistää kuitenkin paremmaksi, siellä lunta voi kertyä yhteensä jopa 30–50 senttimetriä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja