Mainos

Lumesta viikkojen piina sähköyhtiöille – toimistohommista moottorisahatöihin

Hankala lumitilanne saattaa piinata sähkönjakelua jopa viikkoja. Verkkoyhtiöille oikukas talvisää tuo miljoonien eurojen lisäkustannukset.

Lunta on satanut viimeisen vuorokauden aikana erityisen runsaasti maan keskiosissa itärajalta Pohjanmaalle, ja tuhannet asiakkaat ovat olleet tänäänkin ilman sähköä.

Esimerkiksi Savon Voimalla on ollut päivän aikana pahimmillaan 10000 sähkötöntä asiakasta. Pohjois-Karjalassa enimmillään muutama tuhat, mutta jonoon tulee koko ajan uusia vikoja.

Tämä jatkuu vaikeana ainakin alkuviikkoon. Lähipäivien lumisateet näyttävät vain pahentavan tilannetta, kertoo PKS Sähkönsiirron käyttöpäällikkö Mikko Leinonen Joensuusta.

Toimistosta sahahommiin

Keski-Suomessa sadat miehet ja urakoitsijat saavat nyt runsaasti raitista ilmaa. Lumisessa metsässä korjataan sähkövikoja ja yritetään ennakoimalla niitä myös estää.

– Helikopterit on lennellyt viime päivinä ja meillä on  paljon helikopterien merkkaamia kohteita. Niitä tässä metsästellään ja poistetaan kopterien havaitsemia puita, kuvaa tilannetta Enerke Oy:n verkostosuunnittelija Janne Salmivuori hikisenä Joensuun ja Ilomantsin rajalla.

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n konsernissa metsään on lähetetty kaikki mahdolliset voimat. Salmivuorikin siirtyi moottorisahan ja oksasahan varteen toimistohommista.

– Kun tilanne vaatii, konttorihommat vaihtuvat lumikenkiin, Salmivuori tunnustaa.

Metsäkoneita tarvitaan ryteiköissä

Verkkoyhtiöiden havaintojen mukaan sääolot ovat ainakin maan keskiosissa muuttuneet sillä tavalla, että lumikuormasta on nykyisin haittaa uusilla alavillakin alueilla. Tästä talvesta näyttääkin tulevan verkkoyhtiöille kallis.

– Kyllähän riski on olemassa, että talvesta tulee aika luminen. Jos ei nyt tule kunnon suvea, se saattaa mennä helmikulle saakka. Jatkuu jopa  viikkokausia, Salmivuori murehtii.

Kustannuksia ei ole vielä edes laskettu vaan nyt keskitytään asiakkaiden sähkön turvaamiseen.

– Meillä on budjetoitu tietty summa näihin töihin. Joskus se riittää, joskus ei. Näihin on vain rahat jostain kaivettava, Leinonen huomauttaa.

Pahimpia kohteita raivataan metsäkoneella. Ahtailla linjoilla motokuskikin joutuu usein pujotteluhommiin alittaessaan johtokatuja. Konemiehille lisätyötä tuo jatkuva paikan vaihto. Raivattavat kohteet ovat hujan hajan pitkin linjoja.

– Pahimmissa ryteiköissä on ollut jopa sata puuta nurin tai kaatumassa sähkölangoille, Leinonen kertoo.

Jopa vuorokausi metsässä

Töitä painetaan joka päivä ympäri vuorokauden. Verkkoyhtiöiden lisäksi raivaustyömaille on kutsuttu urakoitsijoita ja esimerkiksi metsäpalveluyritysten metsureita. Verkkoyhtiöiden päivystysmiehillä on välillä rankkaa.

– Öisin joutuu valvomaan, ja päivät ovat pitkiä. Mutta yhtiössä on sovittu, että ei kuitenkaan yli 20 tuntia tehdä. Itse pitää tietää milloin on syytä levätä, Salmivuori huomauttaa.

Viikonlopun ennuste on sellainen, että raivausmiehille ei ole luvassa vapaapäiviä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja