Lukijat hometaloista – kukaan ei välitä

Oululaisprofessori arvosteli suomalaista rakennustapaa. Tämä kirvoitti MTV3 Uutisten lukijat kommentoimaan suomalaista rakentamista kriittiseen sävyyn MTV3 Uutisten nettikeskustelussa.

– Sörnäisten rantatielläkin vuorattiin punatiilitaloa ja vettä satoi kaatamalla avonaisten vuorivillapaalujen päälle. Kun ei kukaan välitä, Jaavi kirjoittaa.

Nimimerkki maurits puolestaan pohtii seuraavaa.

– Hometaloja tulee myös siksi, että liian usein näkee rakennustyömalla villapaaleja ulkona ja seinälle laitettuna ilman mitään suojaa. Talvi- tai kesäsateidenkaan aikaan. On tietysti selvä, että märkä villa muhii aikansa ja alkaa homehtumaan, maurits kirjoittaa.

Nimimerkki marabello sen sijaan tietää, miksi työn jälki on huonoa.

– Suomalainen työ on hyvää, mutta amerikkalaistyylinen talonrakennus luo kiireen, joka kostautuu. Yli 30 vuoden kokemusta erilaisesta rakentamisesta. En ihmettele jos nuoria ei kiinnosta nykyrakentaminen.

Lukijoiden keskuudessa suomalaisesta rakentamisesta on myös jotain hyvääkin.

– Ainakin meillä, kun ns. pakettitalo tehtiin, niin tavara tuli tontille sitä mukaan kun tarvittiin. Pakettitalossa on se hyvää, että se on tehty kuivissa tiloissa ja pystytykseen menee alle 12 h, jonka jälkeen se on säältä suojassa, ttk kirjoittaa.

- Naapuri talo peruskorjattiin täydellisesti ja isolla rahalla. Talvisin ikkunoiden alareunoihin tiivistyy kosteus jota kuivailevat pyyhkeillä.Miettivät missä vika. Yläkerran ikkunoissa on aamuisin koko laajuudeltaan kosteutta. Kerroin että tarvitsisi tuuletusikkunoita joka huoneeseen tai tuuletusluukkuja, koska talossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa remontin yhteydessä laitettu. Lopputarkastuksessa ei kukaan huomannut tuuletusikkunoiden puutetta ja talon remontoinut möi sen nykyisille asukkaille, joille suusanallisesti ohjeistettiin laittamaan tuuletusluukut jälkikäteen..Nyt talo on uudelleen myynnissä ja ongelma piilossa, kun on lämpöistä ulkonakin. Tällaisia kiertopalkntoja on paljon myynnissä, kertoo Pippuri.

Terveys menee

Suuri huolenaihe hometaloissa ja julkisissa rakennuksissa on ollut työntekijöiden sekä asukkaiden terveys. Myös tästä on esimerkkejä.

- Sain v.2004 valmistuneesta kerrostalosta, jonka piti olla esimerkki energiatehokkaasta rakentamisesta, kaikki mahdolliset käsittämättömät oireet. En muuta koskaan enää uuteen taloon, koska kuulemani perusteella suurin osa uusista on homeisia, kosteusvaurioisia tai rakennusvaiheen kiireiden ja käytettyjen aineiden vuoksi myrkyllisiä ihmisasumiseen, sanoo Pirunnyrkki.

Viranomaisia on hankala saada kiinnostumaan monen lukijan kokemuksen mukaan. Nimimerkki Eeppinen kertoo kokemuksiaan.

- Onhan nämä olleet pitkään tiedossa. Onhan noista tehty kanteluita poliisille, työsuojelupiirille ja oikeusasiamiehelle. Ihmisen tahallinen sairastuttaminen ei aiheuta edes esitutkintaa poliisissa, vaikka rikoslaki siihen antaisikin aihetta. Kokeiltu on. Lääketieteen kannaltahan tästä tulee ongelma vasta sitten kun keuhkot on rikki, eli tulee astma. Kaikki muut oireet ovat lääkäreiden mielestä hullujen puhetta, vaikka voc-mittaukset mitä tahansa näyttäisivätkin. Olisi mielenkiintoista nähdä astmalääkkeiden myyntikäyrän nousu korreloituna rakentamisen laadun heikkenemiseen.

Hometaloista ja rakentamisen laadusta on keskusteltu laajasti menneen kesän aikana. Viimeksi Oululaisprofessori arvosteli kovin sanoin suomalaista rakennustapaa. Puurakentamisen asiantuntijan Jouni Koiso-Kanttilan mukaan hällä väliä -tyyli näkyy muun muassa suunnittelu- ja rakennusvirheinä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat