Löytyykö suustasi "mustia kolmioita"? Hammaslääkäri kertoo, mistä on kyse

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
KATSO MYÖS: Ei ole vaikeaa! Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Amerikkalaisasiantuntija varoitteli lehdessä angularis nigrasta, siis suusta löytyvistä "mustista kolmioista". Selvitimme, mistä on kyse.

Löytyykö sinunkin hammasväleistäsi "mustia kolmioita"? 

Amerikkalaisen New York Postin haastattelema asiantuntija varoitteli angularis nigrana tunnetusta ilmiöstä, jossa hampaiden välit alkavat muistuttaa kolmioita, ja kertoi sen liittyvän jopa mahdollisiin terveysriskeihin. Kysyimme suomalaisasiantuntijalta, pitääkö hammasvälien kolmioista huolestua.

Miksi hampaiden väliin tulee musta kolmio?

Artikkelin väite on ainakin siltä osin totta, sillä hammasväleihin todella voi ilmestyä mustia kolmioita, kertoo hammaslääkäri Roman Rajala.

– Ne kertovat siitä, että hampaiden välissä ienkolmio, ienpapilla, on vetäytynyt. Ienpapillan vetäytyminen kertoo joko ikenen mekaanisesta vauriosta tai aikaisemmin sairastetusta ientaudista, kiinnityskudoskadosta eli parodontiitista, joka on ientulehduksen pidemmälle edennyt muoto, Rajala kuvailee.

Tavallisesti hammasvälit suurenevat kolmioiksi parodontiitin yhteydessä sen jälkeen, kun se on hoidettu ja ikenen turvotus laskee.

– Mekaaniset vauriot voivat olla seuraus liian kovasta tai pitkästä harjaamisesta, hammasvälien väärästä putsaamisest, tai onnistuneenkin oikomishoidon seurausta aikuisiällä. Jos etuhampaita paljon siirretään, tällainen riski on olemassa, Rajala sanoo.

Jos hampaita harjaa liian kovaa, ikenet vetäytyvät tavallisesti hampaiden keskeltä. Ammattilainen huomaa sen varmasti.

– Tästä löydöksestä hammaslääkäri tai suuhygienisti sitten mainitsee ja kertoo, mikä on oikea tapa harjata, Rajala sanoo.

Ovatko hammasvälien mustat kolmiot vaaraksi?

Mitään haittaa tai riskiä suun mustista kolmioista ei ole. Niiden aiheuttama ongelma on esteettinen.

– Ikenen vetäytymiseen voi liittyä myös kylmävihlontaa, mutta se ei suuremmin ole riski millekään sairaudelle tai ongelmalle. Luin tämän New York Postin artikkelin, jossa puhuttiin, että tämä olisi terveydellinen riski. Se ei kyllä pidä paikkaansa. Totta kai hammasväliin voi sivukautta päätyä ruokaa, mutta mustista kolmioista se yleensä aika helposti lähtee irti, eli ruoka ei jää sinne pysyvästi, Rajala sanoo.

Ikenet eivät palaudu

Vaikka ientulehduksen olisi hoidattanut, ikenet eivät palaudu. Kolmiot ovat siis kerran ilmaannuttuaan suun pysyvä ominaisuus.

– Näitä voidaan korjata hienovaraisella kirurgialla, jota tekee osa iensairauksien erikoishammaslääkäreistä. Toimenpide on kuitenkin aina vähän kompromissi: tulos ei välttämättä ole pysyvä, ja hampaan ja ikenen väliin voi muodostua syventynyt ientasku, joka vaatii entistä huolellisempaa putsaamista. Eli helppoa ratkaisua ei ole, vaan ennaltaehkäisy on paras hoito, Rajala sanoo. 

Toisaalta hoito ei myöskään ole terveyden kannalta tarpeellista, sillä vaaraa kolmioista ei ole.

– Ei niitä tarvitse hoitaa mitenkään. Hammasvälejä toki tulee putsata tavanomaisesti.

Katso myös: Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
Erikoishammaslääkäri Timo Kallio näyttää hammaslääkärien yleisimmät työvälineet.

Lue myös:

    Uusimmat