Huono suun terveys on riskitekijä monille sairauksille: Hammaslääkärit muistuttavat erityisen merkittävästä elintapamuutoksesta

Nämä elintavat uhkaavat terveyttä suun kautta 9:15
Katso koko keskustelu: Miksi kauramaitoa ei kannata lisätä kahviin? Millainen vaikutus suun terveydellä on ihmisen muuhun terveyteen?

Millaisella tolalla on suomalaisten suun terveys? Entä millaisia seurauksia hoitamattomalla suulla voi olla?

HUSin ylihammaslääkäri Hellevi Ruokosen mukaan suomalaisten suun terveys on karieksen suhteen paremmalla tolalla, jos vertaa tutkimustietoa vuodelta 2011 vuoteen 2000. Sen sijaan parodontiitti vaivaa yhä suurta osaa suomalaisista.

– Meillä on edelleen parodontiitti merkittävä ongelma jopa varhaisessa keski-iässä, eli 30–44-vuotiailla sekä miehillä että naisilla ienterveys saattaa olla aika huono. Eli meillä on parodontiitin osalta paljon tehtävää, Ruokonen kertoi maanantain Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Erikoishammaslääkäri Pekka Kallio komppaa Ruokosta.

– Vaikka toki ollaan tehty kyllä uskomattomia satsauksia siihen. Mutta parodontiitin kohdalla on se, että sen mittaaminen on ongelmallista. Ne mittarit, mitä meillä on käytössä, eivät kerro koko totuutta.

Parodontiitilla voi olla kauaskantoisia seurauksia muulle terveydelle, sillä sen on todettu olevan riskitekijä esimerkiksi sydäninfarktille, aivoinfarktille ja valtimonkovettumataudille, kertoo Terveyskirjasto. Tutkimuksissa on havaittu parodontiitin yhteys myös esimerkiksi dementiaan.

Miksi Ruokonen ei suosittele lisäämään kauramaitoa kahviin? Entä mitkä kaksi sairautta hän nostaa erityisesti esiin puhuttaessa yhteydestä suun terveyteen? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Ruokonen huomauttaa, että terveyserot ovat polarisoituneet, ja esimerkiksi maahanmuuttajien parissa tieto hampaiden hoidosta voi olla heikkoa.

– Ajatellaan esimerkiksi, että ne maitohampaathan lähtevät sieltä pois, että tarvitseeko niitä hoitaa? Kyllä niitä tarvitsee hoitaa, koska jos niitä poistetaan liian aikaisessa vaiheessa, niin se tarkoittaa sitä, että luodaan purennallisia ongelmia myöhemmin ja tarvitaan oikomishoitoa.

Mikä oikeastaan on parodontiitti? Juttu jatkuu videon alla.

Vuotavatko ikenet verta? Kansansairaus parodontiitti lisää sydäninfarktin ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä 8:43
Vuotavatko ikenet verta? Kansansairaus parodontiitti lisää sydäninfarktin ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Elintavoilla suun terveys paremmaksi: Tupakoinnin lopettaminen asiantuntijoiden mukaan "merkittävä" keino

Omilla elintavoillaan voi vaikuttaa suun terveyteen. Asiantuntijat nostavat erityisesti yhden asian esille.

– Tupakointi on suun terveydelle vaarallista, samoin ylipäätänsä tupakkatuotteet, kuten nuuskan käyttö, muistuttaa Ruokonen.

– Jos ottaisi yhden asian, jonka toivoisi tapahtuvan, se olisi se, että tupakointi loppuisi –  jos ajatellaan suun terveyttä, Kallio toteaa.

– Se on merkittävä [tekijä], Ruokonen komppaa.

Muita suun terveyttä parantavia elintapamuutoksia ovat alkoholin käytön vähentäminen sekä suuhygienian oikeaoppinen hoitaminen kotona.

Lue myös:

    Uusimmat