Vuotavatko ikenet verta ja henki haisee? Salakavala kansansairaus parodontiitti voi lisätä sydäninfarktin ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä

Vuotavatko ikenet verta? Kansansairaus parodontiitti lisää sydäninfarktin ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä 8:43
Parodontiitti on tulehdustila, josta antavat viitettä verenvuoto sekä pahanhajuinen hengitys. Sairaus voi olla myös oireeton.

Arviolta yli puolella suomalaisista on pitkälle edennyt ientulehdus, jota olisi helppo torjua kotikonstein. Kun jonot julkiseen hammashoitoon ovat pitkät, parodontiitti kannattaa ottaa tosissaan.

Parodontiitti on bakteerien aiheuttama pitkälle edennyt ientulehdus, jota sairastaa arviolta yli 60 prosenttia 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista – koko kansasta osuus on yli puolet. Hampaan kiinnityskudoksia tuhoavan kansansairauden pelätään pahentuvan hammashoitojonojen pidennyttyä koronapandemian vuoksi. 

– Siinä on riski, että parodontiitti jää diagnosoimatta pitemmäksi aikaa. Eikä pelkästään parodontiitti, vaan kaikki suun sairaudet voivat jäädä diagnosoimatta, jos joutuu odottamaan suun ja hampaiston tutkimusaikaa pitkään, harmittelee erikoishammaslääkäri Laura Lakio

Parodontiitin on todettu olevan riskitekijä sydäninfarktille, aivoinfarktille ja valtimonkovettumataudille, kerrotaan Terveyskirjastossa. Lisäksi Itä-Suomen yliopiston  hiljattain julkaiseman tutkimuskatsauksen mukaan huono hampaiden kiinnityskudosten terveys on yhteydessä dementiariskiin. Suorin yhteys parodontiitilla on diabetekseen.

Raskaus ja ientulehdus ovat riskialtis yhdistelmä.

– Tietyissä tutkimuksissa on todettu, että kroonisilla suun tulehduksilla voi olla yhteys jopa ennenaikaisiin synnytyksiin, sanoo erikoishammaslääkäri Heidi Kuula.

Parodontiitin oireita ovat verenvuoto ikenistä ja pahanhajuinen hengitys. Myös oireeton ientulehdus on mahdollinen erityisesti tupakoitsijoilla. Jos pitkittynyttä ientulehdusta ei hoideta, hammas voi jopa irrota.

Selättääkö suomalaiskeksintö kansansairauden?

Suomalainen terveysteknologiayritys Koite Health on vastikään tuonut markkinoille runsaasti mediahuomiota saaneen hammashoitolaitteen, joka pohjautuu valoaktivoitavaan antibakteeriseen menetelmään. 

MTV Uutisten haastattelemat erikoishammaslääkärit Laura Lakio ja Heidi Kuula ovat henkilökohtaisesti kokeilleet laitetta. He eivät ainakaan heti julistaisi laitetta kansansairaus parodontiitin selättäjäksi. Kummatkin parodontologian erikoishammalääkärit ovat hammaslääketieteen tohtoreita ja toimivat kliinisinä opettajina eli kouluttavat tulevia hammaslääkäreitä.

– Ei varmastikaan voida suoraan sanoa, että laite olisi ratkaisu. Laite on vasta tullut markkinoille. Tarvitsemme pitempiaikaisia kliinisiä seurantatuloksia ennen kuin voidaan miettiä, onko siitä apua meille ennaltaehkäisyssä ja hoidossa, toteaa Kuula.

– Valitettavasti mitään ihmelaitetta tai ihmeainetta ei ole. Sama koskee antibakteerisia suuvesiä, lisää Lakio. 

Paras keino bakteerien ja hammaskiven poistoon on hammaslääkäreiden mukaan edelleen hampaiden huolellinen harjaus kahdesti päivässä sekä hammasvälien puhdistaminen päivittäin. 

– Laitetta voidaan käyttää hampaiden puhdistuksen lisäksi, mutta se ei yksinään ratkaise ongelmaa, sanoo Kuula.

– Nyrkkisääntönä on edelleen mekaaninen puhdistus, jatkaa Lakio. 

Katso yllä olevalta videolta, millaisilla välineillä hammasvälit puhdistuvat tehokkaasti, ja millaisia tuhoja parodontiitti voi aiheuttaa suussa!

Lue myös:

    Uusimmat