Tutkija ei usko, että hallitus haluaa erota tässä vaiheessa: "Rinteen asemasta saatetaan keskustella"

Hallituksen kriisikokous käytiin salaisessa paikassa sunnuntaina – MTV Uutisten Alec Neihum käy läpi illan kuumat perunat 3:42

Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Jenni Karimäki Turun yliopistosta ei usko hallituksen eroamiseen tässä vaiheessa.

–  Hallituspuolueiden kannatuskehitys on sen verran ei-toivottua heidän näkökulmastaan. Halu lähteä uusiin vaaleihin ei ole korkealla, hän arvioi.

Sen sijaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) asemasta saatetaan keskustella. Karimäen mukaan Rinne on sitonut itsensä niin voimakkaasti Posti-vyyhteen, ettei omistajaohjauksesta vastanneen ministeri Sirpa Paateron (sd.) ero perjantaina ole riittänyt rauhoittamaan tilannetta täysin.

–  Rinne on ottanut pääministerinä niin ison roolin julkisuudessa puuttuessaan ja osallistuessaan Paateron vastuualueelle kuuluneiden asioiden kommentointiin ja käsittelyyn, hän selittää.

Lisäksi pääministeriin oli jo kohdistunut painetta oppositiosta jo ennen kuin Paateron erosta kerrottiin perjantaina. Oppositiopuolueet tekivät aiemmin viikolla välikysymyksen Postiin liittyen.

Hallituspuolueiden johto kokoontuu tänään keskustelemaan Postin tilanteesta, välikysymyksestä ja siihen vastaamisesta.

Kulmunilla näytön paikka

Karimäen mukaan keskustalla on nyt toiseksi suurimpana hallituspuolueena niin sanotusti kuninkaantekijän paikka päättää, antaako se tukensa Rinteelle. Jos keskusta päättää seistä pääministerin takana, puolue samalla asettaa itsensä tavallaan panttivangiksi tuleville Rinteen ulostuloille. Toisaalta puolueella voi olla mahdollisuus neuvotella itselle tärkeitä tavoitteita läpi hallituksessa.

–  Pääministeriin kohdistuu eittämättä myös hallituksen sisältä painetta, kun hallitus joutuu näin sunnuntai-iltana kokoontumaan asiaa puimaan.

Oppositiopuolueilla ylipäätään on Karimäen mukaan hyvä mahdollisuus neuvotella puolueille tärkeitä tavoitteita läpi nyt, kun SDP:n asema on heikentynyt.

Keskustan tuoreelle puheenjohtajalle Katri Kulmunille tilanteessa aukeaa näytön paikka.

–  Tämä on tilaisuus Kulmunille hakea profiilin nostoa. Hän voi esiintyä jämäkkänä julkisuudessa ja todeta, että emme tässä voi enää jatkaa näin vaan täytyy hakea muunlaisia ratkaisuja, Karimäki sanoo.

Rinne joutuisi hillitsemään heittojaan

Jos luottamus hallituspuolueiden kesken löytyy ja pääministeri saa jatkaa, Rinne joutuu tutkijan mukaan todennäköisesti hillitsemään sellaisia ulostuloja ja heittoja, joita häneltä on totuttu kuulemaan.

Keskustan kannatukseen pääministerin vaihto saattaisi vaikuttaa positiivisesti, jos puolue tulee ulos johdonmukaisena ja jämäkkänä.

SDP:n osalta vaikutuksia on Karimäen mukaan vaikea sanoa. Pitkällä tähtäimellä uusi kokoonpano saattaisi puhdistaa ilmaa etenkin omistajaohjaussotkujen jälkeen ja auttaa SDP:tä nostamaan kannatustaan. 

Lue myös:

    Uusimmat