Sipilä, Jäätteenmäki, Kanerva – muistatko vielä nämä dramaattiset erot? Rinne on jo toinen tänä vuonna paikkansa jättänyt pääministeri

Antti Rinne vie eropaperin Mäntyniemeen – katso historialliset hetket suorassa lähetyksessä 1:44
MTV Uutiset Live seurasi, kun Antti Rinne vei eropaperit Mäntyniemeen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on jättänyt presidentille hallituksensa eronpyynnön. Rinteen ratkaisu on dramaattinen, muttei ainutlaatuinen suomalaisessa poliittisessa historiassa. MTV Uutiset kokosi muitakin merkittäviä eronhetkiä.

1. Anneli Jäätteenmäki kesti vain 68 päivää


Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa käytiin kiivasta sanailua Irakin sodasta ja pääministeri Paavo Lipposen (sd.) hallituksen kannasta siihen. Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki syytti Lipposta liittoutumisesta Yhdysvaltojen kanssa Suomen virallisten linjausten vastaisesti.

Jäätteenmäki perusti syytöksensä asiakirjoihin, jotka hän oli saanut haltuunsa presidentin neuvonantajalta. Jäätteenmäki kielsi tämän, ja lopulta hallituskumppani sdp:n luottamus Jäätteenmäkeen hupeni. Jäätteenmäki vaihdettiin Matti Vanhaseen, jonka valtakausi kesti aina vuoteen 2010 asti.

Suomen ensimmäisen naispääministerin valtakausi kesti vain 68 päivää. 

2. Juha Sipilä ja tappio sotelle

Juha Sipilän (kesk.) johtama perusporvarihallituksen kohtaloksi muodostui sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus. Sekä tietysti Sipilä itse.

Ensimmäisen kerran Sipilän hallitus meinasi kaatua syksyllä 2015, kun kokoomus ja keskusta neuvottelivat tulevasta sote-palveluiden järjestämismallista. Sipilä uhkasi marssia presidentin luokse, kun hallitus noin puolen vuoden ikäinen. Sopu kuitenkin syntyi.

Juha Sipilä taustoittaa hallituksen eroa 3:35
Juha Sipilä taustoitti eroaan MTV Uutiset Livessä.

Sen sijaan Sipilä marssi presidentti Sauli Niinistön luo tämän vuoden maaliskuussa. Syy oli muodollisesti se, ettei sote-uudistusta olisi Sipilän valtakaudella tullut valmista millään.

Ero myös nähtiin vaalitaktisena temppuna, sillä se tapahtui vain hieman aikaisemmin kuin hallitus olisi joutunut eroamaan vaalien vuoksi. Sipilä yritti näyttää selkärankaiselta johtajalta, joka pitää sanansa. Toisin kävi, ja keskusta kokoi kevään vaaleissa pahan tappion.

3. Ilkka Kanervan sopimattomat puutarhavinkit

Ilkka Kanerva (kok.) kaatui ulkoministerinä tekstiviestikohuun 7:27

Ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) tekstiviestit olivat kevään 2008 suuri puheenaihe. 7. maaliskuuta Hymy-lehti julkaisi tekstiviestejä, joita Kanerva oli lähetellyt tanssija Johanna Tukiaiselle vuoden 2008 tammi–maaliskuussa.

– Oletko pitänyt puutarhasi kunnossa?, kysyi Kanerva Tukiaiselta yhdessä viestissään.

Kanervan eroon oli monta syytä. Kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Jyrki Katainen perusteli eroa harkintakyvyn puutteella, hämmentävillä lausunnoilla ja yleisellä toimintakyvyn heikkenemisellä. Mediatutkija Erkki Karvonennäki eron syyksi sen, että Kanerva valehteli kohun alkuvaiheessa.

Myös he joutuivat eroamaan:

Sirpa Paatero (sd.) – epäselvyydet Postin työkiistassa vuonna 2019

Heidi Hautala (vihr.) – sekaantuminen valtionyhtiö Arctica Shippingin ja järjestö Greenpeacen kiistaan vuonna 2013

Suvi Lindén (kok.) – myönsi valtionapua golf-kentälle, jonka osakas hän oli vuonna 2002

Matti Aura (kok.) – Soneran osakekauppoihin liittyvät epäselvyydet vuonna 1999

Arja Alho (sd.) – kohtuullisti STS-pankin entisen pääjohtajan Ulf Sundqvistin vahingonkorvauksia vuonna 1997

Lue myös:

    Uusimmat