Mainos

Loviisassa todettu 4 EHEC-tartuntaa – tartunnat lisääntyneet tänä syksynä

Neljällä saman perheen jäsenellä on todettu EHEC-tartunta Loviisassa Uudellamaalla. Ensimmäinen tapaus todettiin viime viikolla, ja muut tapaukset löydettiin jatkoselvityksissä.  

Osa tartunnan saaneista on lapsia. Tartunnan lähdettä ei tiedetä vielä. Vaihtoehtoja on kuitenkin lukuisia, kertoo Porvoon kaupungineläinlääkäri-hygieenikko Seija Heikkinen.

Heikkisen mukaan ensimmäinen tartunnan saaneista sairastui viime viikon maanantaina. Toistaiseksi ei tiedetä sitä, onko tartunta levinnyt Loviisassa laajemmalle.

EHEC tarttuu helposti

EHEC tarttuu Heikkisen mukaan varsin helposti.  Se voi tarttua esimerkiksi ulosteen saastuttaman ruuan tai huonon käsihygienian välityksellä. Pisaratartunta ihmisestä toiseen ei Heikkisen mukaan kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan kosketustartunta.

EHEC aiheuttaa vatsaoireita ja ripulia. Vastakivut alkavat äkillisesti ja voivat olla voimakkaita. Ripuli on pääsääntöisesti veristä. Lapsilla oireet ovat voimakkaampia kuin aikuisilla. Pienille lapsille ehec voi olla vaarallinen. Harvinaisissa tapauksissa sairastunut voi saada munuaisvaurion.

Oireet alkavat yleensä 3–4 vuorokauden kuluttua tartunnan saamisesta. Aikuiset voivat kantaa bakteeria myös ilman oireita. 

EHEC-bakteerin aiheuttama tartunta todetaan ulostenäytteestä.

EHEC-bakteeria löytyy lähinnä nautojen ja joskus myös lampaiden ja vuohien ulosteesta. Tartunnan voi saada ulosteella saastuneiden ja riittämättömästi kuumennettujen elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Tartunta voi levitä myös suoraan bakteeria kantavasta eläimestä tai ihmisestä.

EHEC-tartunnalta välttyy pesemällä käsiään ahkerasti

Tartunta pysyy Heikkisen mukaan hallinnassa hyvällä käsi- ja wc-hygienialla.

Kädet tulee pestä huolellisesti vedellä ja saippualla aina, kun on käsitelty jotakin sellaista, joka on voinut saastua bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella. Naudan ja lampaan liha tulee kuumentaa riittävästi kypsäksi ennen syömistä. Erityisesti ulkomaiset kasvikset ja vihannekset on syytä huuhdella huolellisesti ennen syömistä.

Raakaa lihaa ja kasviksia ei tule käsitellä samoilla välineillä, ja kädet tulee pestä käsittelyjen välillä. Pastöroimattoman maidon ja siitä valmistettujen tuotteiden juomista ja syömistä on syytä välttää.

Tartuntamäärät lisääntyneet tänä syksynä

EHEC-tapauksia havaitaan Suomessa yleensä muutamia kuukaudessa. Tänä syksynä tapaukset ovat Heikkisen mukaan lisääntyneet.

– Syytä siihen ei tiedetä, mutta tapauksia on ollut tänä syksynä selvästi enemmän aiempiin vuosiin verrattuna.

Jos epäilee sairastuneensa tai lapsensa sairastuneen EHEC-bakteerin aiheuttamaan sairauteen, on otettava yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.