Mainos

Lohtua ja vertaistukea oppaista – kaikilla ei ole mahdollisuutta sapattiin

Amerikkalaisen Dale Carnegien Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa on elämäntaito-oppaiden vaikutusvaltainen klassikko. Se julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1936 ja on sen jälkeen kääntynyt monille kielille. Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen professori Olli-Pekka Ryynänen sanoo, ettei kirjan hehkuttamaa positiivisen ajattelun voimaa voida kiistää.

Terveyteen, liikuntaan ja painonhallintaan liittyvän kirjallisuuden määrä on tasaisesti kasvanut. Jos samasta asiasta on valtavasti ohjeita, on lupa olettaa, ettei yksikään niistä ole huomattavasti toista parempi. Elämänhallintabisnes on poikinut myös aimo annoksen huuhaata. Oppaiden sisältöä valvoo vain ja ainoastaan kustantaja, joka päättää, mitä julkaistaan ja mitä ei. Pelkkä ilmassa leijuva trendi ei riitä kirjan pohjaksi. Joskus käy myös toisin päin: elämäntaito-opas synnyttää ilmiön, trendin.

Ei onnistu kaikilta

Nykymaailma on ylivirittynyt ja ylivirikkeinen, töitä on yhä enemmän ja työntekijöitä yhä vähemmän. On löytynyt markkinarako, kun kiirettä vastaan on ryhdytty taistelemaan. Mia Jokiniva pyörittää Loviisassa hyvinvointikeskus Villa Mandalaa. Hän on kirjoittanut myös tuoreen stressinhallintaoppaan Hengähdyshetkiä. Raja elämäntapakoulutuksen ja terapian välillä on usein häilyvä. Jokiniva sanoo, että kun kehossa tai mielessä on jotakin rikki, silloin on syytä mennä lääkäriin. Jos taas tarvitaan mielen preppausta, silloin elämäntaidon valmentaja voi olla avuksi. Kirjojen ohjeet eivät ole kaikille realismia, sillä pienituloinen yksinhuoltaja ei voi halutessaan downshiftailla hetkeäkään vaikka kuinka haluaisi.

Kirjoista haetaan myös lohtua ja vertaistukea, tarinoita ihmisistä, jotka ovat käyneet läpi samanlaisia ongelmia tai kriisejä ja selvinneet niistä. Mitä maltillisemmin luvataan tuloksia, sitä uskottavampi kirja on.

Sika säkissä

Kun oppaiden kirjo on laaja ja kirjoittajia melkein joka lähtöön, mistä voi tietää hankkivansa vakuuttavan ja pätevästi kirjoitetun elämänhallintaoppaan? Olli-Pekka Ryynänen suosittelee tavallisen maalaisjärjen käyttöä. Kannattaa tutkia, onko kustantaja luotettava, millainen on kirjan kansi, mitä takakannessa luvataan ja onko kirjoittajalla koulutus alalta, jonka asiantuntija hän esiintyy. Täydellistä onnea ja harmoniaa ei kirjoista ei kannata etsiä, koska elämä ei ole koskaan täysin hallittavissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.