Lohdullinen tutkimus parhaasta tavasta pudottaa painoa: Donitsillekin voi välillä sanoa "kyllä"

Kaksi kikkaa, joilla voi yrittää hillitä mässäilyä pimeänä vuodenaikana 1:27
KATSO MYÖS: Kaksi kikkaa, joilla voi yrittää hillitä mässäilyä pimeänä vuodenaikana.

Armollisuus itseään kohtaan mielletään helposti luovuttamiseksi, kun tavoitteena on painonpudotus. Tuoreen tutkimuksen mukaan juuri myötätunto itseään kohtaan on kuitenkin se, mikä auttaa jatkamaan prosessin parissa.

Tyypillinen kuvasto painonpudotuksesta tai painonhallinnasta on omena toisessa kädessä ja donitsi toisessa. 

Ja me kaikki tiedämme, että niistä kahdesta valinnan ei tulisi kohdistua donitsiin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan heillä, joilla on enemmän myötätuntoa itseään kohtaan, on kuitenkin parempi mahdollisuus onnistua painonpudotuksessa, kuin itseään "epäonnistumisista" ruoskivilla, kirjoittaa New York Post.

Myötätunto auttaa palautumaan "lipsumisten" jälkeen

Science Direct -alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan itselleen suotu myötätunto auttaa palaamaan takaisin ruokavalioon ja treeniohjelmaan, jos siitä välillä lipsuu.

– Monet huolehtivat siitä, että myötätunto itseään kohtaan aiheuttaisi itsetyytyväisyyttä ja johtaisi riittämättömyyteen tyytymiseen. Tämä tutkimus on loistava esimerkki siitä, kuinka itsemyötätunto voi auttaa ihmisiä menestymään paremmin tavoitteidensa saavuttamisessa, tutkija Charlotte Hagerman kommentoi tutkimuksen lehdistötiedotteessa.

Tulosten perusteella myötätuntoa itselleen osoittaneet tutkittavat pystyivät palautumaan paremmin itseään moittivista ajatuksista ja tunteista, jolloin vastoinkäymiset, kuten ylensyönti, eivät vaikuttaneet niin paljoa kokonaisprosessiin.

Myötätunto ei ole vastuun välttelyä

Tutkijat huomasivat, että vaikka painonpudotus ja painonhallinta ovat haastavia tehtäviä, ihmisillä on tapana syyttää vain itseään luonteenlujuuden ja itsehillinnän puutteesta.

– Todellisuudessa elämme ruokaympäristössä, joka on asettanut kaikki alttiiksi epäonnistumiselle, Charlotte Hagerman toteaa.

Lempeys itseään kohtaan ei ole siis luovuttamista tai vastuun välttelyä, vaan pikemminkin keino auttaa itseään jatkamaan haastavan prosessin kanssa.

Katso myös: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista

Tutkimus: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista 10:40
Tutkimus: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista.

Lue myös:

    Uusimmat