"Fit but fat" on totta? Tutkimuksen mukaan ylipainoinenkin voi olla terve

Mikä avuksi, kun paino jojoilee? 8:05
KATSO MYÖS: Miksi paino jojoilee? Ylilääkäri Andre Heikius vastaa.

Uusi tutkimus näyttää sekoittavan yleistä käsitystä ylipainon ja terveyden välisestä suhteesta, sillä yli neljännes keski-ikäisistä isobritannialaisnaisista ja lähes joka kymmenes samanikäisistä miehistä on tällä hetkellä ylipainoinen, mutta aineenvaihdunnallisesti terve eli toisin sanoen "fit but fat".

Isossa-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa näyttää selvinneen, että kiistelty käsite fit but fat voi olla totta joidenkin ihmisten kohdalla. Käsitteellä viitataan ihmisiin, joiden painoindeksi eli BMI on 30 tai enemmän, mutta jotka ovat muutoin fyysisesti terveitä, kertoo New York Post.

Ajatus on vastoin pitkäaikaisia lääketieteellisiä uskomuksia, koska liikalihavuus on usein yhdistetty tyypin 2 diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin ja korkeaan kolesteroliin.

Jotkut populaatiot voivat olla paremmin suojattuja lihavuuden liitännäissairauksilta, vaikka heillä olisi suuria määriä rasvaa kehoissaan. Valkoihoiset populaatiot kuuluvat tähän ryhmään, kertoo Matthias Blüher, Leipzigin yliopiston professori Independent-lehden mukaan.

Tutkimus esiteltiin Euroopan diabetestutkijoiden vuosittaisessa konferenssissa.

Tämä johtuu tavasta, jolla näiden ihmisten keho varastoi rasvaa. Jos rasvaa varastoivat solut ovat normaalikokoisia, vaikka BMI on korkea, ihmisellä on vähemmän todennäköisesti liikalihavuuteen liittyviä komplikaatioita, kertoo New York Post.

Lääketieteellisesti lihavilla ihmisillä havaittiin alhaisempi maksan rasvamassa kuin mitä heidän BMI:nsä perusteella oletettiin. Tämä viittaa siihen, että liikalihavuutta mitatessa tulisi huomioida muitakin tekijöitä kuin ne, mihin perinteisesti on tartuttu.

Fit but fat yleisintä naisilla, jotka eivät ole vielä menopaussissa

Suurin osa ihmisistä, jotka ovat niin sanotusti fit but fat -kategoriaan kuuluvia, elävät Ranskassa ja muissa Välimeren maissa, mutta myös Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa löytyy terveitä lihavia, kertoo Blüher.

Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka näyttävät olevan suojassa liikalihavuuteen liittyviltä kardiometabolisilta sairauksilta ja yleisemmin he ovat naisia, joilla vaihdevuodet eivät ole vielä alkaneet.

Painonhallinta silti tarpeen

Säännöllisesti kuntosalilla käyvät ylipainoiset ja lihavat voivat Clevelandin klinikan mukaan hyötyä rutiininomaisesta kuntosaliharjoittelusta lyhyellä aikavälillä, mutta ylipainolla voi silti olla kielteisiä vaikutuksia fyysiseen terveyteen pitkällä aikavälillä.

Myös terveitä lihavia tutkinut Blüher on sitä mieltä, että painonhallinta on kaikesta huolimatta välttämätöntä lihavuuden kanssa kamppaileville, riippumatta siitä, kuinka terveitä he muuten ovat.

Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan heilläkin, joilla liikalihavuuteen ei liity komplikaatioita, on 50 prosentin lisääntynyt sepelvaltimotautiriski, kertoo New York Post.

Suomessa yli 30-vuotiaista aikuisista ylipainoa on 63 prosentilla naisista ja 72 prosentilla miehistäLihavuuden yleisyys on naisilla 28 ja miehillä 26 prosenttia, kertoo THL.

Lue myös:

    Uusimmat