Yksi kysymys personal trainerille esitetään usein: "Vähän sellainen oikotie onneen"

Näin syöt oikein 8:20
KATSO MYÖS: Näin syöt oikein – ravitsemusasiantuntija Patrik Borg neuvoo.

Personal trainer Eero kertoo, että usein asiakkaita kiinnostaisi saada valmis ruokasuunnitelma. Hänen mukaansa parempi vaihtoehto olisi salliva ja terveellinen ruokavalio.

Alkuvuosi on monille muutoksen aikaa ja haaveissa siintää kenties elämäntapamuutos tai painonhallinta. 15 vuotta personal trainerina toiminut Eero Kahranaho kertoo MTV Uutisille, että monesti asiakkaiden tavoitteet liittyvätkin jälkimmäiseen.

Kahranaho kertoo ihmisten olevan nykyisin hyvin tietoisia siitä, että pitää liikkua säännöllisesti ja syödä terveellisesti. Uransa aikana hän on kuullut ajoittain erään tietyn kysymyksen tähän liittyen.

– Aika usein kysytään valmista ruokaohjelmaa, jota voisi toteuttaa. Että anna minulle vaan tällainen meal plan, niin sitten vaan seuraan sitä tosi tarkasti.

– Se on vähän sellainen oikotie onneen. Ei olla valmiita tarkastelemaan oman arjen valintoja, vaan ulkoistetaan ne jollekin toiselle.

Pyri sallivaan ja terveelliseen arjen syömiseen

Kahranaho muistuttaa, että normaaliin terveeseen arkeen ei kuulu hurjia ruokarajoituksia vaan salliva ja neutraali suhtautuminen, jossa tehtäisiin hyviä valintoja arjessa päivittäin. Salliva ja neutraali suhtautuminen ruokaan ja syömiseen on parempi ratkaisu.

Tarkasti suunnitelluissa ruokaohjelmissa on sekin haaste, että niissä ei ole paljon jouston varaa. Hyvin tarkan joustamattoman suunnitelman seuraaminen vaikeutuu, jos tiedossa on loma tai työmatka, elämässä koittaa stressaava vaihe tai tullaan kipeäksi. 

Hän kannustaa kaikkia pyrkimään siihen, että arki yritettäisiin koostaa terveellisistä valinnoista. Kun tehdään hyviä valintoja, jää tilaa myös herkuttelulle. 

Hyvä arjen ruokavalio sisältää riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Lisäksi siihen olisi hyvä kuulua kuitupitoisia hiilihydraatteja, esimerkiksi kalaa, kanaa tai kasviproteiineja. 

– Kun 80 prosenttia ajasta syödään terveellisesti ja hyvin, mukaan mahtuu myös niitä sattumia

Katso myös video: Ravitsemusterapeutin kolme vinkkiä terveelliseen ruokailuun

Kolme vinkkiä terveelliseen ruokailuun – haastattelussa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund 2:22
Haastattelussa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund.

Lue myös:

    Uusimmat