Liukkaalla ajovirheet kostautuvat – varo sohjoliirtoa!

Lumisade, rankkasade, sankka sumu. Haastavat kelit laittavat autoilijan tiukoille. Paras tapa ehkäistä onnettomuuksia on ennakointi. Myös oikea tilannenopeus sekä riittävä turvaväli luovat pohjan turvalliselle matkalle.

Huonolla kelillä, kuten talvella ja liukkaalla ajaessa on tärkeää pitää kunnollista turvaväliä ja säädellä ajonopeutta, huomauttaa Liikenneturva. Liukkaalla kelillä ajaessa ajovirheet kostautuvat välittömästi: jarrutusmatkat pitenevät eikä pito pärjää kesäkeleille lainkaan.

Näin talvella sohjoliirtoon joutuminen saattaa yllättää autoilijan. Tiesitkö, että lumisohjossa ajaessa auto voi ajautua sohjoliirtoon jopa helpommin kuin sateella vesiliirtoon?

Kun ajat sohjoisella tiellä, alenna ajonopeutta ja vältä ajamasta lumessa. Jos joudut sohjoliirtoon, paina kytkin pohjaan ja anna vauhdin laskea, neuvotaan Liikenneturvasta. Vältä voimakkaita korjaus- tai ohjausliikkeitä.

Vesiliirrossa renkaan kuviot työntävät vettä pois, mutta sohjoliirrossa näin ei käy. Sohjoliirto vie auton herkemmin mukanaan ja se pysyy myös pidempään luisussa kuin vesiliirrossa.

Tarkista keli ennen matkaa

Liikenneturva muistuttaa, että autoilija aiheuttaa itse omalla toiminnallaan renkaiden pidon häviämisen tiellä. Lähde liukkaalla liikkeelle rauhallisesti ja aja rauhallisesti. Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä ja äkkijarrutuksia. Vältä ajamasta tien lumikasaumiin, vesitäytteisiin ajouriin tai lammikoihin.

Tarkista ajokeli ennen kuin lähdet matkaan. Ajantasaista tietoa ajokelistä saat Ilmatieteen laitoksen ja Liikenneviraston sivuilta.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat