Mainos

Lisäneuvottelut Kosovosta torjuttiin

Albaanienemmistöinen Kosovo on nyt virallisesti Serbian osa, mutta on ollut YK:n hallinnoima seitsemän vuotta.

Kosovon maakunnan albaanit ovat torjuneet kaikki uudet neuvottelut Serbian kanssa Kosovon tulevaisuudesta. Albanian neuvotteluvaltuuskunnan tiedottaja kertoi asiasta Kosovon pääkaupungissa Pristinassa.

- Neuvottelut eivät voi tuoda minkäänlaista tulosta, perusteli albaanien tiedottaja Skender Hyseni. Sellaiset neuvottelut ovat hänen mukaansa jopa haitallisia Kosovon valtiollisen aseman vahvistamisen kannalta. Kosovon albaanit haluavat neuvotella vastedes vain kansainvälisten neuvottelijoiden kanssa.

Serbia puolestaan vaati YK:n erityislähettilään Martti Ahtisaaren eroa.

- On aika, että Ahtisaari jättää tämän tehtävän uudelle kansainväliselle välittäjälle, sanoi Serbian hallituksen tiedottaja Srdjan Djuric tänään Belgradissa. Ahtisaari ei hänen mielestään ole pystynyt järjestämään vakavia neuvotteluja eikä saamaan aikaan sovitteluratkaisua.

Ahtisaaren odotetaan esittävän suosituksensa ns. yhteysryhmälle perjantaina. Yhteysryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Venäjä. Ahtisaari on valmis esittämään ehdotuksensa YK:n turvallisuusneuvostolle ennen vuoden loppua.

Kosovo on nyt virallisesti Serbian osa, mutta on ollut YK:n hallinnoima seitsemän vuotta.

Kosovon pääministeri Agim Ceku sanoi Bratislavassa Slovakiassa, että Kosovon itsenäisyys on tosiasia, joskin kosovolaiset haluaisivat ensisijaisesti YK:n päätöslauselman asiasta. Ceku pyysi Slovakiaa tukemaan Kosovon itsenäisyyttä, mutta Slovakia ei ulkoministeri Jan Kubisin mukaan ota asiaan kantaa ennen kuin Ahtisaari on esittänyt ehdotuksensa. Slovakia on turvallisuusneuvoston vaihtuvana jäsenenä ensi vuoden loppuun asti.

Viime viikolla Slovakian pääministeri Robert Fico sanoi vastustavansa Kosovon itsenäisyyttä, koska se voisi aiheuttaa alueellista jännitystä. Se voisi hänen mielestään myös toimia huonona esimerkkinä maille, jotka haluaisivat ratkaista ongelmansa samalla tavalla.

(MTV3-STT-DPA-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.