Lipponen: Emu Dublinin-kokouksen keskeinen kysymys

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) uskoo, että Euroopan talous- ja rahaliitto Emun valmisteluista tulee Dublinissa joulukuussa pidettävän EU:n huippukokouksen pääaihe. Lipponen sanoi keskiviikkona Brysselissä toivovansa, että huippukokouksessa päästään sopuun ns. vakaussopimuksesta, jonka on määrä taata Emuun liittyvien maiden budjettikuri. Lipponen ei sen sijaan usko, että kokouksessa saavutetaan suuria edistysaskelia EU:n uuden perussopimuksen suhteen.

Lipponen tapasi tänään työlounaalla Belgian pääministerin Jean-Luc Dehaenen. Eilen hän kävi vastaavia keskusteluja EU:n kehityksestä Hollannin pääministerin Wim Kokin kanssa Haagissa.

Mitä tulee EU:n laajentumiseen, Lipponen katsoo, että kaikkia EU:n jäsenyyttä hakeneita maita on kohdeltava heidän ansioidensa mukaan.
-Me olemme erityisen kiinnostuneita Baltian maista, Lipponen sanoi. Jos esimerkiksi Viro toteuttaa riittävästi uudistuksia, on maalla oltava yhtä suuret mahdollisuudet kuin muilla päästä jäseneksi, Lipponen sanoi kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa Brysselissä.

Lipponen tapasi Brysselin-vierailunsa aikana myös Länsi-Euroopan unionin WEU:n pääsihteerin José Cutileiron ja Naton pääsihteerin Javier Solanan. Lipponen kuvasi molempia tapaamisia kohteliaisuuskäynneiksi.

Pääministeri huomautti, että hän oli käynyt äskettäin perusteellisia neuvotteluja Solanan kanssa Helsingissä. WEU:n pääsihteeri kertoi Lipposelle mm. unionin ulkoministerikokouksesta, joka pidettiin viime viikolla Belgiassa.

Paljon yhteistä

Lipponen totesi, että Suomella on paljon yhteistä muiden pienten EU-maiden kuten Belgian ja Hollannin kanssa. Maat mm. suhtautuvat samansuuntaisesti EU:n komissioon. Lipponen kertoi Dehaenen kanssa käydyissä keskusteluissa, että Suomi uskoo jo tänä vuonna täyttävänsä rahaliiton jäsenyyden ns. lähentymisehdot. Suomi olisi näin Luxemburgin lisäksi ainoa kyseiset ehdot täyttävä maa.

Pääministeri arveli, että 8-10 maata voi osallistua Emuun sen jälkeen kun myös Italia liittyi viikonvaihteessa valuuttakurssijärjestelmä Ermiin.

Lipposen mukaan Belgian pääministeri suhtautui erittäin myönteisesti Suomen ja Ruotsin aloitteeseen, jonka mukaan EU:lle annettaisiin päätösvaltaa WEU:n rauhanturva- ja kriisinhallintatoimiin.
-Kyse on siitä, että Suomi ja Ruotsi haluavat antaa osuutensa rauhanturvatoimintaan, Lipponen totesi.

Lue myös:

    Uusimmat