Mainos

Liperin pommikoneesta löytyi harvinaista sotaromua

Jatkosodassa järveen pudonneen Junkers-pommikoneen kaksi kuukautta kestäneet nostotyöt on saatu päätökseen Liperissä.

Järven pohjasta löytyi neljä suurta lentopommia, konetykki ja runsaasti muuta sotaromua sekä ammuksia. Arvokkaimmat löydöt olivat pommikoneen kaksi suurta moottoria, jotka päätyvät puhdistustyön jälkeen yleisön nähtäväksi museokäyttöön. Pommikoneen moottoreita pidetään kansainvälisestikin harvinaisina löytöinä.

Pyhäselän pohjassa yli 60 vuotta pötköttäneen pommittajan moottori on erittäin hyvässä kunnossa, vaikka kone iskeytyi onnettomuuslennolla järveen hirvittävällä voimalla.

- Jotkut ovat arvioineet ,että se olisi voinut maksimissaan olla jopa 600 kilometriä tunnissa mutta en usko, että se ihan niin suuri on ollut, arvioi Joensuun Ilmasillan puheenjohtaja Rauno Suhonen MTV:n uutisten haastattelussa.

- Kuitenkin kokonaismassaaltaan tällä pommikuormalla kone on painanut yli 13 tonnin, niin kyllä se on ollut valtava tälli se törmäys.

Koneen nostoon ryhdyttiin alun perin jotta epävarmuus hylyssä olleista lentopommeista loppuisi. Puolustusvoimillekin operaatiosta kertyi uusia kokemuksia. Koneesta löytyneet pommit räjäytettiin veden alla.

Pommikoneen nosto järvestä maksoi runsaat 100 000 euroa. Ympäristövahinkoja ei ole havaittu, mutta muutama kuha menetti räjäytyksissä henkensä.

(MTV3)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.