Mainos

Linnan Tuntematon sotilas juhlii merkkipäivää

Väinö Linnan sotaromaanin ensiarvostelut olivat murskaavia, mutta kansa on ottanut kirjan omakseen.

Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tulee tänään kuluneeksi 50 vuotta.

Kirja on käännetty 21 kielelle, ja sitä on painettu 615 000 kappaletta. Romaanin alkuperäinen versio julkaistiin vuonna 2000 nimellä Sotaromaani.

Ilmestyessään vuonna 1954 Tuntematon sotilas nostatti suuren kohun, sillä Väinö Linnan tapa kuvata suomalaista sotaa ärsytti monia. Jo ennen teoksen julkaisua kustantaja WSOY oli vaatinut tekstiin muutoksia. Kirjan kritiikkiä Suomen sodanjohtoa vastaan sekä rintamamiesten alatyylistä puhetta siloteltiin.

Kirjallinen jatkosota

Tuntematon sotilas sai aikaan niin suuren kohun, että sitä alettiin kutsua kirjalliseksi jatkosodaksi. Ensimmäisen laukauksen kirjasodassa ampui Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Toini Havu, jonka kielteinen arvio ilmestyi vuoden 1954 joulukuussa.

Kevättalveen mennessä Tuntematon oli jakanut Suomen kuin kansalaissota konsanaan. Erityisesti kulttuurieliitti otti itseensä kriittisen tavan, jolla Linna kuvasi sotaa ja sodanjohtoa. Katsottiin, että Linna oli häpäissyt kolme suomalaista pyhää: suomalaisen upseerin, suomalaisen sotilaan ja suomalaisen lotan. Kohun ansiosta kirjaa myytiin vuoden aikana 175 000 kappaletta.

Sittemmin Tuntematon sotilas on päässyt myös valkokankaalle. Asialla ovat olleet ohjaajat Edvin Laine vuonna 1955 sekä Rauni Mollberg kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.